Ο τρόμος έχει «καταλάβει» τους δρόμους του Παρισιού ξανά. Με τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από το αιματοκύλισμα της Παρασκευής, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξύπνησαν σε καθεστώς φόβου.
Εχοντας ακόμη φρέσκες της μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, οι Παριζιάνοι βίωσαν ξανά τον πανικό και την απόγνωση. «Η πόλη είναι υπό κάποιου είδους πολιορκία αυτή τη στιγμή», δήλωσε η δημοσιογράφος Αν Σαρλότ Ινέτ στο CNN, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί μετά από τις επιθέσεις σε έξι διαφορετικές περιοχές της πόλης.
Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι του, τα σχολεία είναι κλειστά και στο δρόμο έχουν βγει στρατιώτες. «Η κατάσταση στο Παρίσι είναι πολύ τεταμένη», δήλωσε ο διευθυντής του France Radio, Γκρεγκορί Φιλίπ, το πρωί του Σαββάτου. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να βγουν έξω».
Οσοι διασκέδαζαν έξω όταν ξέσπασε το μακελειό, βρήκαν καταφύγιο σε μπαρ, σπίτια φίλων ή ακόμη και διαμερίσματα αγνώστων που πρόσφεραν καταφύγιο με αναρτήσεις τους στα social media. «Δεν έχουμε ιδέα αν υπάρχουν τρομοκράτες στους δρόμους αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε ο Φιλίπ. Υπήρξαν όμως και κάποιοι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε αυτό το απίστευτο ξέσπασμα βίας να αλλάξει τη ζωή τους. Κάποιοι άνοιξαν τα καταστήματά τους νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
Ο Ρι Βολκέλ ήταν ένας από αυτούς που βρήκαν ένα ξένο σπίτι για να κρυφτούν. Ηταν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Γαλλίας με τη Γερμανία όταν ξέσπασαν οι επιθέσεις και κατάλαβε μόνο μετά τη λήξη της αναμέτρησης τι είχε γίνει. Βρέθηκε ξαφνικά απομονωμένος. Θα έμενε στο σπίτι ενός φίλου του, στην 11η περιοχή του Παρισιού, όπου όμως επίσης είχαν πέσει πυροβολισμοί. Εγραψε στο Twitter το πρόβλημά του και αμέσως άγνωστοι προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν. «Κατέληξα στο σπίτι ενός ζευγαριού, περίπου 10 λεπτά από το στάδιο», λέει.
Δεν ήταν ο μόνος που βρήκε βοήθεια μέσα από τα social media. Το hashtag #PorteOuverte κυριαρχούσε στο Twitter τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τους Παριζιάνους να προσφέρουν τα σπίτια τους ως καταφύγια. Την ίδια ώρα, οι χρήστες του Facebook μπορούσαν να ειδοποιήσουν φίλους και συγγενείς ότι ήταν ασφαλείς μέσω του Safety Check της ιστοσελίδας.
seleo.gr-Diethni
Tags: Facebook, Social Media, Twitter, Γαλλία, στρατιώτες