Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. βούτυρο κρύο
- 125 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 αυγά
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 300 γρ. — 400 γρ. μαρμελάδα
- 1 αυγό για το άλειμμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κομμένο σε κομμάτια βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Δε δουλεύουμε πολύ τη ζύμη.
Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς κτυπημένα και ανακατεύουμε με τα χέρια απαλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μία μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Παίρνουμε το 1/3 της ζύμης και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0.5 εκ. περίπου. Για να μην κολλάει η ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο αλεύρι.
Κόβουμε από το φύλλο της ζύμης, που ανοίξαμε, 10 λωρίδες πάχους περίπου 1.5 εκ. και την υπόλοιπη ζύμη την κάνουμε 1 κορδόνι ή 1 λεπτή λωρίδα ζύμης περίπου 0.5 εκ. για να την τοποθετήσουμε γύρω γύρω στο ταψί καλύπτοντας τις άκρες των λωρίδων.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σ’ ένα ταψί 30 εκ. Από πάνω βάζουμε τη μαρμελάδα και στρώνουμε τις λωρίδες ζύμης σταυρωτά.
Χτυπάμε σ΄ένα μπολ το αυγό και αλείφουμε μ΄αυτό τις λωρίδες της ζύμης προσέχοντας να μην πέσει πάνω στη μαρμελάδα.
Βάζουμε την πάστα φλώρα στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις:
Αν δεν έχουμε αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτοντας σ’ αυτό και 2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό