Με δεδομένο ότι τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού θα παραμένουν σε ισχύ το Πάσχα, η κυβέρνηση επιμένει στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη διπλή μάχη για ενίσχυση της υγείας και της οικονομίας για τα δύσκολα που έρχονται.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτή τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία, η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας από την πλευρά του έκανε λόγο για ένα μαραθώνιο, τόνισε ότι το καλό σενάριο για να συνεχιστεί απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα, εκτίμησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για το γενικό πληθυσμό, ενώ η εικόνα των θανάτων επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Όλα εξαρτούνται και εξαρτώνται από το πως θα πάμε τις επόμενες εβδομάδες, πόσο συνεπείς θα είμαστε με την τήρηση των μέτρων» τόνισε όμως και ο κ.Τσιόδρας.
Ο κ.Χαρδαλιάς μάλιστα κατήγγειλε ότι την Παρασκευή ξαφνικά «είχαν παντού διαλυθεί τα υδραυλικά σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών και όλοι έπρεπε να μεταβούν για να τα φτιάξουν» και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι όλους να νιώθουν την ανάγκη να πάνε στα εξοχικά τους αλλά ξέρετε κάτι; Είναι θέμα ευθύνης για όλους».
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί μαζική έξοδος του Πάσχα προς την επαρχία. «Η χώρα είναι σε περιορισμό μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε μέτρο είναι πάνω στο τραπέζι. Το λέω από την πρώτη στιγμή. Και αυτό που καλούμε τον κόσμο είναι να παραμένει στο σπίτι του», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, δείχνοντας ότι θεωρεί επαρκή τα σημερινά μέτρα, ενδεχομένως βεβαίως με αυστηρότερο έλεγχο πχ έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ στα διόδια προκειμένου να αποφευχθεί μαζική μετακίνηση εκδρομέων στα χωριά τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. H καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα».
Μάλιστα ο κ.Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σήμερα Δευτέρα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψιν τους ότι φέτος δεν θα γίνει η συνήθης κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.
Χθες εξάλλου το κυκλοφόρησε η ΚΥΑ που επεκτείνει το κλείσιμο των καταστημάτων μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, 11 Απριλίου, ενώ με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, παρατείνονται τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, μέχρι και την ίδια ημέρα, με την προσθήκη της δυνατότητας και διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο το οποίο αναμεταδίδει λειτουργία.
Είναι προφανές ότι το μέτρο θα επεκταθεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία άλλωστε οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση της καμπύλης μετάδοσης της νόσου. Δεν έχει όμως ακόμη αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν ανοιχτές για “ατομική λατρεία” οι εκκλησίες, μετά και τα περιστατικά ιερέων που πραγματοποίησαν λειτουργία ανοιχτή στο κοινό, τα περιστατικά συνωστισμού από πιστούς σε ιερούς ναούς ακόμη και χωρίς λειτουργία καθώς και τα κρούσματα κορονοϊου μεταξύ μοναχών και ιερέων.
Εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο απολογισμός όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί θα γίνει στις 15 Απριλίου, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη. Και τότε θα φανεί εάν θα έχει έλθει η Σταύρωση ή η ώρα της Ανάστασης.
Η μάχη για την υγεία
Τον πραγματικό Γολγοθά όμως ανεβαίνουν οι ιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δίνουν ηρωική μάχη παρά τις γνωστές και διαχρονικές ελλείψεις του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι θετικοί στον κορονοϊό υγειονομικοί έχουν φτάσει τους 98, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην Καστοριά, ενώ 400 ακόμα έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση άφησε ανοιχτό σε επόμενη φάση εξέλιξης της νόσου να προχωρήσει η επίταξη και ιδιωτικών μονάδων υγείας, όπως προβλέπεται άλλωστε στη σχετική ΠΝΠ, ενώ υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημείωσε επίσης, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξαν 75 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Και εκτίμησε επομένως ότι σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Το ερώτημα που απασχολεί όλους βεβαίως είναι τι θα συμβεί εάν τα κρούσματα και τα κρίσιμα περιστατικά αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ΕΣΥ και του ιατρικού προσωπικού.
Σημειωτέον ότι με βάση τον πληθυσμό της χώρας μας απαιτούνται συνολικά 3.500 κλίνες (2.000 ΜΕΘ και 1.500 ΜΑΦ). Ενώ αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα διαθέτει μόλις έξι κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους και είναι τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στην αναλογία αριθμου κλινών ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό της. Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει τονίσει πως πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν 2.000 ΜΕΘ.
Αγωνία και για την οικονομία
Η κυβέρνηση παράλληλα συνεχίζει τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, με κύριο μέλημα όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους, να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Χθες δημοσιοποιήθηκε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ ακόμη έξι επιστημονικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και όσοι απασχολούνται (με εξαρτημένη εργασία) ως δικηγόροι, ιατροί ή εκπαιδευτικοί, καθώς και τεχνικά επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).
Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται κατά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, που αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο.
Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως εάν η κρίση διαρκέσει μήνες, θα υπάρξει σοβαρή απώλεια του ΑΕΠ, ωστόσο φέρονται πεπεισμένοι ότι μπορεί στη συνέχεια να υπάρξει μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει και εφαρμόζει τρεις δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 2%, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτουν πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς, 600.000 επιχειρήσεις και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Πολιτική
Tags: Θεσσαλονίκη, καταστήματα, κορονοϊός, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, πασχα