Πατάτες ογκρατέν με τα όλα τους

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες νέας σοδειάς
  • 300 γρμμ. μανιτάρια διάφορα φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι
  • 300 γραμμ. πανσέτα (ή μπέικον) σε μια φέτα
  • 200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ. τριμμένο δεντρολίβανο
  • λευκό πιπέρι τριμμένο
  • αλλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 50 γραμμ. αλεύρι
  • λίγο αλατάκι
  • μισό κ.σ. πάπρικα γλυκιά

Ετοιμάστε πρώτα την μπεσαμέλ*, χωρίς να την δέσετε πάρα πολύ. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτες τις σε φετούλες, πάχους μισού εκατοστού. Βάλτε τις σε ένα σκεύος και πασπαλίστε τις με αλάτι. Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι και κόψτε τα σε φετούλες.

Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και μαράνετε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψετε. Κόψτε την πανσέτα (ή το μπέικον) σε κυβάκια και προσθέστε τα στο τηγάνι να ροδίσουν. Τέλος προσθέστε τα μανιτάρια, το δεντρολίβανο, άσπρο-μαύρο πιπέρι και αλάτι.

Σοτάρετε για λίγα λεπτά, κατεβάστε το από τη φωτιά και προσθέστε το στις πατάτες. Ανακατέψτε να αναμειχθούν τα υλικά. Σε ένα πυρέξ στρώστε λίγες κουταλιές από την μπεσαμέλ. Ρίξτε από πάνω το μίγμα με τις πατάτες και ισιώστε την εποφάνειά του. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με κεφαλογραβιέρα.

Ψήστε στους 220 βαθμούς για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

* ΜΠΕΣΑΜΕΛ Υλικά 

1 Lt φρέσκο γάλα πλήρες,
100 gr βούτυρο,
100 gr αλεύρι,
1 πρέζα αλάτι,
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο. Εκτέλεσή  Βάλτε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς όμως να βράσει (συνήθως το αφήνω εκτός ψυγείου για μια ωρίτσα, άλλα καλύτερα να είναι ζεστό).
Βάλτε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μόλις λιώσει, κατεβάστε το για ένα λεπτό από τη φωτιά, προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο, και ανακατέψτε. Αφήστε το για μερικό λεπτό στη φωτιά, πάντα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην πάρει χρώμα και να μην κολλήσει. Αυτό είναι το ρου (roux), όπως το λένε οι φίλοι μας οι γάλλοι.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και προσθέστε σταδιακά στο ρου το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη. Μην ρίξετε το γάλα όλο μαζί, προσθέστε λίγο κάθε φορά, ανακατέψτε να γίνει σαν κρέμα και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο.
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι η κρεμά να δέσει.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε αμέσως την μπεσαμέλ, καλύψτε την ακόμη ζεστή με διάφανη μεμβράνη σε επαφή με την επιφάνεια της, ώστε να μην δημιουργηθεί κρουστά.

της Μαρίνας Μαυρομάτη

Originally posted 2017-04-27 12:56:44.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: