Εκατοντάδες τα διαζύγια που βγήκαν στην Πάτρα μέσα στο 2015, απόρια της κρίσης και άλλων προβλημάτων μεταξύ των ζευγαριών. Ηλικιακά η στατιστική εμφανίζει τα περισσότερα διαζύγια να αφορούν σε ηλικίες γύρω στα 40 και όχι τόσο σε νεαρά ζευγάρια. Τα στοιχεία προέρχονται από τη γραμματεία του πολιτικού τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών και οι αριθμοί καταδεικνύουν την αυξητική τάση από το 2013 εώς σήμερα. Αφορούν στους πατρινούς που κατέληξαν στα δικαστήρια, για να λύσουν το γάμο τους είτε με συνέναιση, είτε με αντιδικία.
ΣΥΝΕΝΑΙΤΙΚΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ
Έγιναν 485 αγωγές για διαζύγια και εκδόθηκαν 326 αποφάσεις.
ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ
Έγιναν 247 αγωγές και εκδικάσθηκαν 78 υποθέσεις μέσα στο 2015.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ
Το 2014 έγιναν συνολικά 530 αγωγές για διαζύγια και ελήφθησαν 336 αποφάσεις.
Το 2013 έγιναν συνολικά 583 αγωγές διαζυγίων και βγήκαν 366 αποφάσεις για λήξη των σχετικών γάμων.
Οι συνηθέστερες ηλικίες που προχωρούν σε διαζύγιο είναι γύρω στα 40 για τους άντρες και γύρω στα 30 για τις γυναίκες. Ηλικιακό όριο το οποίο σχεδόν πάντα, «αφήνει» πίσω του ένα ή δύο παιδιά!
Οι αιτούμενοι διαζύγιο μετά την απόφαση, παραιτούνται από το δικαίωμα ασκήσεως εφέσεως ή χρήσης άλλων ένδικων μέσων για να τελεσιδικήσει το διαζύγιο, να γίνει οριστική λύση και να μπορέσουν να κάνουν τα διαδικαστικά με τον δήμο και την Μητρόπολη, απ όπου πρέπει να βγει και το διαζευκτήριο.
Σε άλλα άιτια χωρισμού και αίτησης διαζυγίου, καταθέτουν αγωγή και λύνουν τον γάμο επειδή έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να χωρίσει η περιουσία στα δύο ή να πάρει τις ζημιές της κρίσης ο ένας από τους δύο και ο άλλος να μπορεί να κάνει μια επαγγελματική έναρξη χωρίς τα νομικά κωλύματα λόγω οφειλών.
Σε άλλες περιπτώσεις θέλουν να παρατείνουν χρονικά την αγωγή τους και σε άλλες να πάρουν άμεσα την απόφαση γιατι βγαίνει σύντομα η απόφαση που τους αφορά στο ειρηνοδικείο για το υπερχρεωμένο νοικοκυριό ή ακόμη και για ενδεχόμενη νέα σύμβαση με τράπεζα, ώστε να είναι ξεκαθαρισμένη η οικογενειακή τους κατάσταση.
Άξίζει να αναφέρουμε πως μέσα στο 2015 εμφανίστηκαν αρκετά διαζύγια και μεταξύ ΡΟΜΑ οι οποίοι χώριζαν για να ξαναπαντρευτούν καθώς ήθελαν να εκμεταλλευτούν επιδότηση του δήμου ύψους 5000 ευρώ για ζευγάρια που έκαναν γάμο μέσα στη χρονιά.
Γιάννης Πομώνης
xespao.gr-topika
Tags: Πάτρα: Κοινωνία