Το χαρτί της παύσης από τα καθήκοντα του Διοικητή του ΓΚΝΠ ήρθε χθες και στον Απόστολο Λέτσιο, εκτός από τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαράλαμπο Μπονάνο.
Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο κ. Λέτσιος , προβλέπεται η παραμονή και άσκηση καθηκόντων των διοικητών μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να καλυφθεί άμεσα το κενό που προκύπτει μέχρι τον ορισμό του νέου διοικητή. Καθήκοντα διοικητή στο μεσοδιάστημα μπορούν να ασκούν οι αναπληρωτές είτε οι Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών , είτε ο Διοικητικές Διευθυντές.
Κάποια πράγματα μπορούν να γίνονται και άλλα όχι, πχ το θέμα των προμηθειών είναι ένα σημαντικό ζήτημα, υπογραμμίζει ο κ. Λέτσιος και προσθέτει ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη διοίκηση, καθώς το επιπρόσθετο πρόβλημα με τον Άγιο Ανδρέα είναι ότι δεν λειτουργεί το Δ.Σ. καθώς δεν έχουν αναπληρωθεί κάποια μέλη του που είχα αποχωρήσει.Γι΄αυτό πρέπει αναφέρει να υπάρξει ένας άνθρωπος να το διοικήσει, που κι αυτός από μόνος του δεν φτάνει…
Την ίδια ώρα ο επίσης μέχρι πρότεινος Διοικητής, του ΠΓΝΠ Χαράλαμπος Μπονάνος, ετοιμάζεται να περάσει μάλλον στην…αντεπίθεση και φαίνεται διατεθειμένος από Δευτέρα να μιλήσει.
Η διαδικασία της αξιολόγησης αμφισβητείται από πολλές πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι παύονται από τα καθήκοντά τους 59 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων, μετά τη διαδικασία αξιολόγησης από το Υπουργείο.Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας: «Μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της διαδικασίας αξιολόγησης από την πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε στους διοικητές και στους αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων της χώρας η παύση/ παραμονή στα καθήκοντά τους.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά- αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες- υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών.
Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη.
Η επιτροπή αξιολόγησης στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών εισηγήθηκε- κατά πλειοψηφία- αρνητικά. Για τους συγκεκριμένους, η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε παύση των καθηκόντων τους.
Για την πλειονότητα των διοικητών/ αν. διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους – παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αν. διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους».
xespao.gr-topika
Tags: Πάτρα: Κοινωνία