Της… αναβολής γίνεται καθημερινά στα δικαστήρια της Πάτρας. Μάλιστα όπως εξηγούν συμπολίτες δικηγόροι σε όλους τους άλλους λόγους που οδηγούσαν σε αναβολή των δικάσιμων τελευταία έχει προστεθεί και εκείνος της οικονομικής ανέχειας.
Με άλλα λόγια Πατρινοί που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, κατά το παρελθόν κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα με αποτέλεσμα να ζητούν και να λαμβάνουν αναβολές μέχρι να καταφέρουν κάποια στιγμή να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν νομικοί αλλά και πολίτες που βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης η αναβολή, σε πολλές περιπτώσεις είναι μονόδρομος, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν την παράσταση που απαιτείται για να συζητηθεί κανονικά η υπόθεσή τους. Έτσι αρκετές από αυτές χρονίζουν, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον νομικό τους σύμβουλο.
Το φαινόμενο είναι σύνηθες ακόμα και σε περιπτώσεις διαζυγίων. Πολλά ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να χωρίσουν δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες αφού δεν διαθέτουν τα τουλάχιστον 500 ευρώ για να φθάσει η υπόθεσή τους στις δικαστικές αίθουσες.
Ακόμα και στις πιο απλές υποθέσεις το κόστος είναι «τσουχτερό» αφού οι παραστάσεις των δικηγόρων μπορεί να φθάνουν τα 300 με 400 ή και να τα ξεπερνούν εάν συνυπολογιστούν ο ΦΠΑ 23% και άλλα δικαστικά έξοδα.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το κόστος αυτό για ανέργους ή υποαπασχολούμενους είναι απαγορευτικό με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να εγκαταλείπονται στην πορεία, αφού και μετά την αναβολή οι αντίδικοι δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πάνε σε δίκη. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι αρκετοί, φτωχοί κατά κανόνα, Αχαιοί να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους και η ατιμωρησία να «βασιλεύει».
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε δε ότι πάρα πολλές υποθέσεις πλέον δεν φθάνουν καν στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου καθώς και το κόστος υποβολής μιας μήνυσης είναι αποτρεπτικό. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαζε στα 150 ευρώ το κόστος μιας μήνυσης υποστήριζε ότι το έκανε για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ή και την παράλληλη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι η ραγδαία αυτή αύξηση (πριν λίγα χρόνια το κόστος δεν ξεπερνούσε τα 10-15 ευρώ), έκανε πολύ κόσμο να μην μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έτσι αδικίες σε βάρος τους ουδέποτε να κρίνονται και να τιμωρούνται οι θύτες.
Θάνος Χριστακόπουλος-thebest
xespao.gr-topika
Tags: Πάτρα: Κοινωνία