Για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία χώρου αποτέφρωσης νεκρών στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου της Πάτρας μίλησε το πρωί στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος. Παράλληλα ο κ. Στάμος απάντησε και σε μερίδα κατοίκων των συνοικιών που βρίσκονται κοντά στο ΒΙΟ.ΠΑ. οι οποίοι αντιδρούν και προτίθενται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος μετά από σχετική αναφορά από τον Σύλλογο Φίλων Αποτέφρωσης η δημοτική Αρχή, εδώ και περίπου ένα χρόνο, άρχισε να ασχολείται με το θέμα ψάχνοντας για χώρους. Έτσι κατέληξε σε εκείνον του ΒΙΟ.ΠΑ. ο οποίο στον αρχικό σχεδιασμό προοριζόταν για Βιολογικό Καθαρισμό χωρίς όμως πλέον η κατασκευή του να είναι απαραίτητα αφού υπάρχει σύνδεση με τον κεντρικό Βιολογικό της πόλης στην Παραλία. Η έκταση κρίθηκε ιδανική για την κατασκευή και λειτουργία του χώρου αποτέφρωσης καθώς είναι πλέον ελεύθερο και ανήκει στο Δήμο.
Ο κ. Στάμος αποκάλυψε ότι με βάση την αρχική μελέτη που έχει γίνει, το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται συνολικά περίπου στα 2,2εκ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα περίπου το 1,5εκ. ευρώ απαιτούνται για τον ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό και 700.000 για την ανέγερση του κτιρίου. «Το κόστος αυτό μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 3 με 4 χρόνια αν υπολογίσει κανείς το κόστος για κάθε μια αποτέφρωση. Σήμερα στη Βουλγαρία κοστίζει περίπου 600 ευρώ εμείς υπολογίζουμε ότι να φθάνει στο δημοτικό αποτεφρωτήριο ακόμα και κάτω από τα 500 ευρώ», υποστήριξε ο κ. Στάμος.
Πάντως τα χρήματα δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί όμως εκ μέρους της δημοτικής Αρχής υπάρχει αισιοδοξία ότι, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τις αδειοδοτήσεις (τουλάχιστον 6 μήνες) θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Είτε μέσω κάποιου προγράμματος όπως το ΕΣΠΑ (Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσης) που ανοίγουν το αμέσως προσεχές διάστημα είτε από αλλού.
Σχετικά τώρα με τις αντιδράσεις που φαίνεται να υπάρχουν από μερίδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ο Αντιδήμαρχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι η όχληση που θα υπάρξει θα είναι σχεδόν μηδαμινή.
«Ουδεμία απολύτως όχληση. Οι Νόμοι προβλέπουν πράσινη ζώνη 5 μέτρων εμείς έχουμε τη δυνατότητα να την κάνουμε και 10 και 15 μέτρα άρα ουδεμία οπτική όχληση προς τους κατοίκους. Παράλληλα δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη καμινάδα. Λειτουργούν κλίβανοι που έχουν ειδική καύση. Υπάρχουν χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν χώρες που επιλέγουν την αποτέφρωση σε ποσοστό 75%, στη δε Γερμανία είναι 50%. Είναι μια πολύ συνηθισμένη μέθοδος που δεν πρέπει να ανησυχεί του συμπολίτες», σημείωσε ο κ. Στάμος.
Θάνος Χριστακόπουλος
xespao.gr-topika
Tags: Πάτρα: Κοινωνία