Στο συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασξευής τα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο βρισκόταν και η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία νωρίτερα εγκαινίασε την έκθεση των «Μαγεμένων» στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου και εκτίθενται τα αντίγραφα των αγαλμάτων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα».
Αναφερόμενος στην ΔΕΘ τόνισε ότι «από το 1926, όταν οργανώθηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο θεσμός κάθε χρόνο –με εξαίρεση τις εμπόλεμες περιόδους και τις περιόδους συνταγματικής εκτροπής, που δυστυχώς δεν υπήρξαν λίγες- εξελίσσεται και βελτιώνεται, θα “λεγα με γεωμετρική μάλιστα πρόοδο».
Στη συνέχεια ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πορευθούμε σε «μια κοινή πορεία με όλους εκείνους τους λαούς που ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδρυσή της και προσανατολίσθηκε η προοπτική της. Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες επιλογές. Πρέπει να συνεχίσουμε τον ευρωπαϊκό μας δρόμο μαζί με τους άλλους λαούς».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο ερώτημα που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα, αν αξίζει τον κόπο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτά τα προβλήματα που έχει, και δήλωσε πως αξίζει και πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και να αγωνιστεί μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για να την αλλάξει.
Επεσήμανε δε, ότι η εμμονή της Ε.Ε. στην αδιέξοδη λιτότητα έχει οδηγήσει σ’ άκρως επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων κι έκρηξη της ανεργίας, ιδίως των νέων και, κυρίως, των νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, προκαλώντας έτσι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο «επιστημονικής προσφυγιάς», αλλά, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «σε καμιά περίπτωση δεν την εγκαταλείπεις, θεωρώντας νομοτελειακές τις, όποιες, σημερινές εσφαλμένες επιλογές της». «Αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν βρίσκεται εκεί για να κάνει κάποιες προγραμματικές δηλώσεις, καθώς η θητεία της είναι προδιαγεγραμμένη. Διαβεβαίωσε όμως ότι «Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, ότι θα σεβαστεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας».
«Η κυβέρνησή μας καλείται, λόγω έκτακτης και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, να διαχειρισθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος», τόνισε η κ. Θάνου.
Αναφορικά με την έκθεση σημείωσε: «Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εφέτος έχει γενέθλια 80 χρόνων -πραγματικά ευχόμαστε να εορτάζονται επ’ άπειρον- είναι γεγονός μεγάλης σημασίας, με μακρά παράδοση, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη. Δεν είναι απλά μια ετήσια εμπορική εκδήλωση, αλλά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον».