Παυλόπουλος: Πρέπει να διορθώσουμε ορισμένα λάθη στο πρόγραμμα

«Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξάνεται ξανά» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad. Ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες» και «τώρα που η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της, πρέπει να ξαναδούμε ορισμένα σημεία του τρέχοντος προγράμματος και να διορθώσουμε τα λάθη».

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, ύστερα από πρόσκληση του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο εργασίας προς τιμήν του. Ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί επίσης το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ρούτε: Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο

Η συνέντευξη αναλυτικότερα

«Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν πρέπει να διακυβεύεται»

Η ολλανδική εφημερίδα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός πως ο κ. Παυλόπουλος έχει κερδίσει τον σεβασμό από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα, έγινε εμφανές στις αρχές του 2015, όταν η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας υποστηρίχθηκε τόσο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το δικό του συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει: «Ο νέος πρόεδρος έπρεπε αμέσως να αντιμετωπίσει μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ, μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια ένταξης. Ο Παυλόπουλος έθεσε αμέσως τη σφραγίδα του στην προεδρία και πήρε σαφή θέση κατά της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ. «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα είναι η ίδια» ήταν μία από τις αποφασιστικές δηλώσεις του.

»Αντιμετώπισε έντονη κριτική, αλλά δεν έχει μετανιώσει. Ο Παυλόπουλος δηλώνει: «Έπραξα αυτό που μου επέβαλε ο συνταγματικός μου ρόλος, μη επιτρέποντας, πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, την πραγματοποίηση ανεύθυνων σχεδιασμών που θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε μιαν άβυσσο οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας και, συνακόλουθα, αβεβαιότητας. Ασκώ τα καθήκοντά μου με γνώμονα την μη διακινδύνευση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».

Ερ.: Ως εκ τούτου δεν έχετε υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων σας ως πρόεδρος;

«Αντιθέτως, πιστεύω ότι εξετέλεσα το συνταγματικό καθήκον μου, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ΕΕ και του ευρώ. Διότι θα παραβίαζα το χρέος μου αυτό εάν έμενα απαθής, όταν η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Τούτο ήταν χρέος μου όχι τόσο λόγω του σταθερού ευρωπαϊκού μου προσανατολισμού όσο λόγω της εντολής που προέκυψε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία μ” εξέλεξε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερ.: Αλλά ο ελληνικός λαός ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα για την αποδοχή των όρων του δανείου που επιβάλλονται από τους δανειστές. Δεν ήταν ένα «όχι» στην Ευρώπη;

Από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, κατέστη σαφές τόσο από εμένα όσο και από τον Πρωθυπουργό ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μία ετυμηγορία για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.  Η πλειοψηφία αυτή είχε καθαρώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως άλλωστε επέδειξαν και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες όχι μόνον δεν σχετικοποίησαν αλλά, όλως αντιθέτως, κατέστησαν οιονεί αμετάκλητο τον προσανατολισμό αυτόν.

Ερ.:Η Ελλάδα τώρα έχει απελευθερωθεί από το φάντασμα του Grexit και οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας τελικά αποδίδουν καρπούς;

Το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την εμπιστοσύνη. Οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες. Τώρα που η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της, πρέπει να ξαναδούμε ορισμένα σημεία του τρέχοντος Προγράμματος και να διορθώσουμε τα λάθη.

Ερ.: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τα «λάθη»;

Αναφέρομαι ιδίως σε θέματα άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, τα οποία έχουν προφανώς υφεσιακές επιπτώσεις. 

Ερ.:Από την έναρξη της κρίσης, η Ολλανδία είχε υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή. Στην πολιτική και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπήρχαν κάποια προσβλητικά σχόλια για τους Έλληνες. Νιώσατε ότι αυτό ήταν άδικο εκ μέρους της χώρας μας;

Το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί και γι” αυτό δεν θέλω να μείνω σε λίγες μεμονωμένες αρνητικές δηλώσεις. Και θέλω να ευχαριστήσω την Ολλανδία για την υποστήριξη που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια, διότι η Ολλανδία αποτελεί έναν από τους βασικούς, ουσιαστικώς δε ιδρυτικούς, πυλώνες του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αγωνιστούμε μαζί με την Ολλανδία για το μέλλον της ΕΕ.   

Ερ.: Τι μπορεί να σημαίνει η Ολλανδία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα σας;   

Η Ολλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια διόρθωσης του τρέχοντος Προγράμματος και να συμβάλει στην επικράτηση της Αλληλεγγύης που απαιτείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος».

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: