Πάβλοβα με φράουλες, για τη μεγάλη γιορτή της άνοιξης


Μην ξεχάσετε τις φράουλες! Αυτή είναι η εποχή τους, δίνουν χρώμα και γλύκα στο γιορτινό τραπέζι, ακόμη και σκέτες, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, πιπέρι και μερικές σταγόνες παλαιωμένο μπαλσάμικo. Παραξενευτήκατε; Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Αλλιώς κάντε μια πάβλοβα, ένα γλυκό αιθέριο και φίνο, όπως η υπέροχη μπαλαρίνα που για χάρη της, για να την ευχαριστήσει, το εμπνεύστηκε ο αυστραλός ζαχαροπλάστης, μπορεί να ήταν και νεοζηλανδός αλλά εμείς δεν θα τα χαλάσουμε τώρα για την καταγωγή του.

Κική Τριανταφύλλη

Γλυκιά και κρεμώδης, τραγανή και μαστιχωτή, γεμάτη αρώματα της άνοιξης, η πάβλοβα είναι το ιδανικό γλυκό για να ολοκληρωθεί το πασχαλινό γεύμα. Γίνεται πανεύκολα και αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τις μαρέγκες, κανένα πρόβλημα. Ας είναι καλά η Έφη Γιαλούση στην Αθήνα και ο Βάρσος στην Κηφισιά, που τις έχουν έτοιμες όλο το χρόνο, μικρές, μεγάλες, ατομικές και μαρεγκάκια για το στόλισμα. Οι μαρέγκες της Εφης –που φτιάχνει υπέροχη πάβλοβα, και όχι μόνο με φράουλες, στο ομώνυμο εργαστήριο και στα μαγαζιά της Σκουφά 56 και Σίνα, στο Κολωνάκι και Εμπεδοκλέους 33 στο Παγκράτι- είναι πιο ογκώδεις και αφράτες, εξαιρετικά αέρινες, αντίθετα του Βάρσου είναι πιο λεπτές και πιο τραγανές. Στου Βάρσου εξάλλου υπάρχει παραδοσιακά υπέροχη σαντιγί, έτοιμη χτυπημένη με τη βανίλια της και τόσο όσο γλυκιά. Αλλά σαντιγί έτοιμη μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, καλό θα ήταν βέβαια να την παραγγείλετε από πριν. Η πάβλοβα είναι ένα πανεύκολο γλυκό αλλά της τελευταίας στιγμής γιατί οι φράουλες βγάζουν υγρά και μαλακώνουν τη μαρέγκα. Για να κρατήσει την τραγανότητά της, λοιπόν, ακόμη κι αν την πάτε δώρο, πάρτε μαζί σας τα υλικά της χωριστά (μαρέγκες, σαντιγί, φρέσκες φράουλες και σάλτσα φράουλας) και συνθέστε την λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Κική Τριανταφύλλη

Μαρέγκες με φράουλες και σάλτσα φράουλας

Υλικά για μία ή δύο μέτριες μαρέγκες:

  • 6 ασπράδια αυγών βιολογικά
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.τ.σ. λευκό ξύδι
  • 1 κ.τ.σ.  Grand Marnier (λικέρ πορτοκάλι)
  • 1 σταγόνα ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής, προαιρετικό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι, ρίχνουμε μια κουταλιά ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη, μέχρι να σχηματιστεί γυαλιστερή μαρέγκα που κάνει κορυφές. Προσθέτουμε το ξύδι το λικέρ και προαιρετικά το ροζ χρώμα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το απλώνουμε σε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκατοστών ή το χωρίζουμε σε δύο ταψάκια σκεπασμένα με αντικολλητικό χαρτί. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνους στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες μέσα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Υλικά για τη γέμιση 

  • 250 ml κρέμα γάλακτος ή έτοιμη χτυπημένη σαντιγί
  • 1 λοβό (φασολάκι) βανίλιας, μόνο τους σπόρους
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 σταγόνα ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)
  • 500 γρ. φράουλες 

Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τους σπόρους της βανίλιας. Αν δεν βρούμε λοβό βανίλιας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές σταγόνες υγρής βανίλιας ή βανιλίνη. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και εδώ μια σταγόνα από ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες, τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση.

Υλικά για τη σάλτσα φράουλας

  • 100 ml νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. φράουλες
  • 1κ.τ.σ. χυμό λεμονιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικό)

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις φράουλες τις οποίες έχουμε εντωμεταξύ πλύνει και κόψει στη μέση, το χυμό λεμονιού και προαιρετικά λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (2-3 γύρους του μύλου) και αφήνουμε για 10 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει εντελώς λείο. Το περνάμε από σίτα και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να ενοποιηθούν τα αρώματά του.

Σερβίρισμα

Αν έχουμε φτιάξει μια μαρέγκα την κόβουμε οριζόντια στη μέση. Απλώνουμε στην επιφάνεια κάθε κομματιού κρέμα σαντιγί και φρέσκες φράουλες, ακουμπάμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, περιχύνουμε με σάλτσα φράουλας και σερβίρουμε αμέσως

*Tip

Ο ιταλοαμερικανός σεφ Μάριο Μπατάλι, ο επικός Molto Mario σερβίρει πανακότα με φράουλες μαριναρισμένες με μπαλσάμικο και πιπέρι. Εγώ πάλι tτις πρόσφερα με παγωτό βανίλια, τους έριξα και μερικές σταγόνες botanico του Κώστα Λαζαρίδη. Θεϊκό. Τι λέει ο Μάριο; Καθαρίζουμε και πλένουμε 2 καλαθάκια φράουλες (30-40 ανάλογα με το μέγεθός τους) και τις κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φράουλες, 3 κουταλιές  βαλσαμικό ξύδι, 1 κουταλιά ζάχαρη και μισό κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τις ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν μισή ώρα ανακατεύοντας κάθε τόσο, πριν τις σερβίρουμε.

Της Κική Τ ριανταφύλλη


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: