ΠΕΑΛΣ – 7ο Τακτικό Συνέδριο – Ημερίδα – Το οργανωμένο έγκλημα – Προσεγγίσεις / Ομιλία Προέδρου

ΠΕΑΛΣ   7ο Τακτικό Συνέδριο   Ημερίδα   Το οργανωμένο έγκλημα   Προσεγγίσεις / Ομιλία Προέδρου

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριοι Βουλευτές
Κύριε Αρχηγέ, Κύριε Υπαρχηγέ,
Κύριοι Ναύαρχοι, Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, Κύριοι εκπρόσωποι φορέων — ενώσεων — οργανώσεων,
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και Δόκιμοι Αξιωματικοί,
Φίλες και φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ε.Α.Λ.Σ, που για…
άλλη μια χρονιά φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και συνδυάζεται με τη διεξαγωγή ημερίδας. Επίσης για άλλη μια φορά, η θεματολογία της, αφορά εξίσου, στην κοινωνία και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Σ’ αυτό το συνεδριακό διήμερο, καλούμαστε ως αξιωματικοί να τοποθετηθούμε στα θέματα που μας απασχολούν, χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις, όπως άλλωστε κάναμε μέχρι σήμερα τόσο μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου όσο και στις θεματικές ημερίδες που διοργανώσαμε, αναζητώντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Είμαστε προσηλωμένοι στο παρόν, αναζητούμε και προωθούμε λύσεις των προβλημάτων για το μέλλον, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της δημιουργίας συνθέσεων.

Το θέμα της ημερίδας στο φετινό μας συνέδριο είναι «Το Οργανωμένο Έγκλημα:Προσεγγίσεις». Τι κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι, σκεφτείτε, όταν ακούσουμε ή διαβάσουμε για το «οργανωμένο έγκλημα»; Τι γνωρίζουμε γι “αυτό; Ποιοι μας δίνουν τις πληροφορίες γι’ αυτό; Τι κάνουμε όλοι εμείς, οι επαγγελματίες της επιβολής του νόμου, αλλά και οι εισαγγελείς, οι δικαστές, οι πολιτικοί, οι ακαδημαϊκοί, οι δημοσιογράφοι για να αντιμετωπίσουν το εγκληματικό φαινόμενο που λέγεται «οργανωμένο έγκλημα»;

Η ημερίδα της ΠΕΑΛΣ, υπό το πρίσμα της συχνότητας των κρουσμάτων ιδιαίτερα του λαθρεμπορίου (ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων) στις ελληνικές θάλασσες, στοχεύει αφενός μεν στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από την δράση των Λιμενικών στη θάλασσα, αλλά κυρίως ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην ευαισθητοποίηση γύρω από την ΠΡΟΛΗΨΗ, θέλοντας να εξασφαλίσει ασφάλεια για όλες τις Ελληνικές οικογένειες προλαβαίνοντας καταστάσεις.

Σήμερα εδώ, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας ομιλητές θα αναλύσουν το πώς και το γιατί του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι μόνο το πώς και το γιατί. Η ημερίδα μας θα φωτίσει και άλλα θέματα που αποτελούν σημαντικές πτυχές του ‘’Οργανωμένου Εγκλήματος’’.Το πλαίσιο δράσης των παράνομων δικτύων, το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισής του οργανωμένου εγκλήματος, η πρόσληψη του φαινομένου από τους πολίτες, ο ρόλος των ΜΜΕ, ποιες είναι οι παγίδες που ενέχει η επαγγελματική τριβή με το οργανωμένο έγκλημα και πόσο διάτρητο είναι το σύστημα καταστολής, υπάρχουν άραγε περιθώρια πρόληψης των σοβαρών εγκλημάτων;

Επίσης, είδαμε, και δεν αποφεύγουμε να το θίξουμε σήμερα εδώ, τη διολίσθηση συναδέλφων σε παράνομες πράξεις που προωθούν αντί να καταστέλλουν το Οργανωμένο Έγκλημα, ανθρώπων που ξέχασαν ότι υπηρετούν πρώτιστα τους Έλληνες και μετά τον εαυτό τους. Το καταγγείλαμε και με την στάση μας στεκόμαστε ενάντια σε κάθε είδος διαφθοράς και εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, έρχεται πρώτη στην ατζέντα του προβλήματος της λαθραίας μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Είτε από τα Δυτικά, σε διαδρομές που επιλέγουν τα ‘’τσιγαράδικα’’ ή φορτηγά πλοία υπερπόντιων διαδρομών, που διακινούν όπλα και ναρκωτικά., είτε στα Ανατολικά μας, με την διακίνηση γυναικόπαιδων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είτε Νότια της Κρήτης, τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, που εκ των πραγμάτων είναι και τα νοτιανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε., αποτελούν «κόμβο» εγκληματικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΕΑΛΣ   7ο Τακτικό Συνέδριο   Ημερίδα   Το οργανωμένο έγκλημα   Προσεγγίσεις / Ομιλία Προέδρου

Άλλωστε, είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της Ελλάδας που αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, άρα και ενδιάμεσο σταθμό πολλών μεταναστών. Με 1.170 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και 18.400 χιλιόμετρα θαλασσίων συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των νησιών πλησίον της Τουρκίας, δημιουργεί εκ των πραγμάτων προϋποθέσεις ευκολότερης πρόσβασης ετερόκλητων πληθυσμών από άλλες χώρες.

Απέναντι σε αυτούς τους πληθυσμούς, που εισάγουν ενδεχομένως «έγκλημα» σε διάφορες μορφές, οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αποτελούν ένα «Ανθρώπινο τείχος» ασκώντας αυστηρούς ελέγχους, καθημερινά, με επαγγελματισμό, υψηλό φρόνημα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Ως εκ τούτου, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΟΠΛΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ είναι στο στόχαστρο των Στελεχών του Λιμενικού Σώματος — Ελληνικής Ακτοφυλακής.

«Οργανωμένο Έγκλημα» για τους Λιμενικούς είναι κάθε αξιόποινη πράξη που μέσω της διαφθοράς και της βίας περικλείει παράνομες δραστηριότητες με δράστες κυρίως μεγάλες ομάδες, δίκτυα, επιχειρήσεις ή οργανισμούς που ιδρύθηκαν για τον σκοπό αυτό και δρουν εντός της δικαιοδοσίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Για παράδειγμα, οι διαμετακομίσεις είναι μια γνωστή δια της θαλασσίας οδού πρακτική παράνομης διακίνησης άψυχων ή έμψυχων φορτίων μέσω νομιμοφανών μεταφορικών εταιρειών.

Σε αυτό το πλαίσιο και καλά συντονισμένοι στην δράση με ουραγό την σωστή πληροφορία είμαστε σε στενή συνεργασία με φορείς Ασφάλειας της χώρας, της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και με Διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πρέπει να συμπράξουμε όλοι μαζί και αυτό είναι και το μήνυμα αυτής της ημερίδας. Δεν μας φτάνει μόνο η ελπίδα αλλά χρειάζεται και η θέληση να το καταφέρουμε όλοι μαζί.

Όπως θα διαπιστώσετε, στην ημερίδα, συμμετέχουν ως εισηγητές, ειδικοί, γνώστες του προβλήματος, που με τις διαλέξεις τους θα προσεγγίσουν το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος και θα αναλύσουν εξειδικευμένα ζητήματα και γι’ αυτό, προσωπικά τους ευχαριστώ.

Είναι θεμιτό και συνάμα θετικό για εμάς, οι εγκληματολόγοι, οι επιστήμονες και ερευνητές του εγκληματικού αυτού φαινομένου, να συνεργάζονται στενά με τα Σώματα Ασφαλείας για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, ιδιαίτερα του οργανωμένου εγκλήματος.

Γι’ αυτό τους καλούμε να σταθούνε κοντά μας επιμορφώνοντας τα στελέχη μας και να μας μυήσουν σε έναν νέο και πιο αποτελεσματικό τρόπο σκέψης, ώστε σε συνδυασμό με τις δικές μας πρακτικές, μαζί να ανακαλύψουμε καλύτερους τρόπους θωράκισης των Ελλήνων πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα.

Σε αυτό το σημείο, και εκτός των λοιπών παρευρισκομένων ομιλητών, ιδιαίτερα ευχαριστώ τον έγκριτο Δημοσιογράφο κ. Βυθούλκα, που άμεσα και χωρίς κανένα δισταγμό αποδέχτηκε την πρόταση μας, να υποστηρίξει την προσπάθεια και να συντονίσει αυτή την ημερίδα.

Αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Το 7ο πανελλαδικό μας συνέδριο πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν αποκαλυφθεί πολλά από τα αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τριάντα τελευταία χρόνια, από διαφορετικές κυβερνήσεις αλλά και τα πέντε τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης. Το μέγεθος της αδικίας και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που αισθάνεται η ελληνική κοινωνία οδηγούν αναπόφευκτα σε κοινωνικές αντιδράσεις και ανατροπές. Εμείς όπως και πολλοί άλλοι το είχαμε επισημάνει και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, όπως το σύνολο των εργαζομένων της μισθωτής εργασίας, βιώνουμε με τον πλέον απόλυτο τρόπο τις επιπτώσεις των συνταγών και των πολιτικών των τροϊκανών δανειστών, που εφαρμόζονται για την εξυγίανση της οικονομίας τόσο στη προσωπική όσο και στην υπηρεσιακή μας καθημερινότητα. Δεν ξεχνάμε βέβαια, αντίθετα, απολύτως συναισθανόμαστε την αγωνία του άνεργου, του νέου, του επιστήμονα που αναγκάζεται να μεταναστεύσει προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Μπορεί να έχουμε κατοχυρωμένες μηνιαίες απολαβές, αλλά αυτό δεν συνιστά προνόμιο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται ως εκβι@σμός με το επιχείρημα ότι στη χώρα μας αυξάνεται η ανεργία και η περιθωριοποίηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων. Οι αποδοχές μας δεν αρκούν πλέον για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Δεν συμβάλλουν στην συγκρότηση μιας υγιούς προσωπικότητας και επειδή αναφερόμαστε στο λειτούργημα των αξιωματικών, των λιμενικών, δεν συμβάλλουν ούτε σε αυτήν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Όσο κι αν επικαλούμαστε το φιλότιμο, όσο κι αν πασχίζουμε να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θεωρώ σκόπιμο να επαναλάβουμε πάλι τις γνωστές διακηρύξεις μας, ότι σε έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε δύο από τους σημαντικότερους τομείς του κράτους δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές. Αυτονόητα ζητήματα, διατυπωμένα ξανά και ξανά. Ένα χρόνο πριν, στο προηγούμενο συνέδριό μας στο Ηράκλειο, είχαμε αναφερθεί στις αγωνίες μας για τις δραματικές μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, για τις ελλείψεις σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα έναν ολόκληρο χρόνο μετά θα κάνουμε δυστυχώς ανάλογες διαπιστώσεις.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με Κεντρικά Λιμεναρχεία με οργανικές συνθέσεις μειωμένες έως και 50%, με Λιμεναρχεία και Λιμενικά Τμήματα που καλούνται να λειτουργήσουν με τον ελάχιστο αριθμό Αξιωματικών, με μειώσεις κατά βαθμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 60%, με Λιμενικά Τμήματα που ενώ προκρίθηκαν να αντικαταστήσουν τα Υπολιμεναρχεία ως ένα ευέλικτο σχήμα άσκησης των αρμοδιοτήτων του Σώματος, αντιμετωπίζονται ως Λιμενικοί Σταθμοί, με Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών που αντιμετωπίζονται με οριζόντια λογική μη λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής και την εξ’ αυτού του λόγου ένταση της εργασίας, με πλωτά περιπολικά μέσα με συνθέσεις κατώτερες των προσδοκιών αλλά κυρίως των αναγκών.

Η απεμπόληση 2500 περίπου θέσεων εργασίας, εν αντιθέσει με ότι προβλέπεται από το Ν.4150/2013, δεν αποτελεί ορθολογικότερη κατανομή, ούτε πρακτική ‘’συμμαζέματος’’, ούτε ενίσχυση της παρουσίας του Λ.Σ. σε κρίσιμα σημεία της Επικράτειας,. Αντίθετα, πρόκειται για μια βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω, χωρίς στρατηγική και στόχο, λειτουργώντας ως ‘’φρένο’’ στην αποστολή και τις αρμοδιότητες του Σώματος και δυστυχώς θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο «αξιόμαχο» των στελεχών αλλά κυρίως στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Η ανατροπή προς το δυσμενέστερο όσων ίσχυαν για το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ), με τη θέση σε ισχύ του άρθρου 220, του ν. 4281/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις», ενός ταμείου που είναι δημιούργημα δικό μας, δε προσομοιάζει με κανένα άλλο και δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ διαχρονικά το Κράτος ή τρίτους, είναι ο «κουμπαράς» των εργαζομένων, που τροφοδοτείται από τον κόπο και τον ιδρώτα τους με την προσδοκία στο τέλος του εργασιακού τους βίου να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί. Συνεπώς , απορούμε πως αποκαλούν μεταρρύθμιση, μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

Οι επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεται το Λιμενικό Σώμα, από διάφορες πλευρές επί του μείζονος θέματος της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια, εξωτερικά, σύνορα της χώρας μας και η αμφισβήτηση που αναπτύσσεται για τον τρόπο διαχείρισής τους από την πλευρά των στελεχών Λ.Σ., ενώ παράλληλα δίδονται για πρώτη φορά, χωρίς ουσιαστικές ασφαλιστικές δικλείδες η δυνατότητα στους παράνομα εισερχομένους στη χώρα μετανάστες, εφόσον καταγγείλουν ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους από τα εντεταλμένα όργανα ασφαλείας, να παίρνουν αυτομάτως άδεια παραμονής για ένα χρόνο, επίσης δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Τα στελέχη ανά την επικράτεια βρίσκονται πλέον σε θέση άμυνας, καθώς θα περάσουμε από απολογούμενους παράνομους μετανάστες σε διαρκώς απολογούμενα όργανα ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και όλα αυτά όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής και κυρίως των πλωτών μέσων και των Λιμεναρχείων ακριτικών κυρίως νησιωτικών περιοχών, μόνο για τους τελευταίους 17 μήνες, υπό την καθοδήγηση της φυσικής μας ηγεσίας, έχουν σώσει τις ζωές 3200 συνανθρώπων μας. Για όλα αυτά τα στελέχη, το ελάχιστο που θα τους αναλογούσε είναι η αναγνώριση αυτής της προσφοράς από την Πολιτεία αφήνοντας το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, έξω από τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ώστε απερίσπαστα να συνεχίσουν το έργο τους.

Παράλληλα όμως, και επειδή δεν είμαστε μηδενιστές, αναγνωρίζουμε με παρρησία τα όσα θετικά έγιναν, όπως τον σημαντικό αριθμό προσλήψεων, τα νέα πλωτά και χερσαία μέσα που ενίσχυσαν τις επιχειρησιακές μονάδες, την πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του ‘’απαρχαιωμένου’’ θεσμικού πλαισίου του ΛΣ (Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών, Π.Δ αδειών, Π.Δ οδοιπορικών εξόδων, Π.Δ για το πειθαρχικό δίκαιο κ.α), καθώς και η συνεχής προσπάθεια κατά το δυνατόν μεγαλύτερης απορρόφησης κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α προς όφελος του Σώματος. Σταθερή επιδίωξη μας είναι η συνεννόηση και η συνεργασία. Εξάλλου έχουμε αποδείξει ότι είμαστε οπαδοί του συνδικαλισμού που μάχεται, αλλά διαλέγεται και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς επίλυση των προβλημάτων, και όχι αυτού που απλώς πυγμαχεί ‘’ξερά’’, χωρίς να προσφέρει πραγματικά.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το θεσμικό μας ρόλο, τα συμφέροντα των συναδέλφων που μας εξέλεξαν και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αυτούς κατά τον καλύτερο τρόπο. Στον συνδικαλιστικό μας φορέα, δεν υπάρχουν περιθώρια για την εκ του ασφαλούς και από μακράν κριτική. Αντίθετα χρειάζεται συλλογική συμμετοχή, αυτοκριτική και διάθεση για ουσιαστική συμβολή στις εξελίξεις.

Ως συνδικαλιστές, απαλλαγμένοι από την υπηρεσιακή ιδιότητα, μπορούμε να διατυπώνουμε φωναχτά και ηχηρά τις ανησυχίες μας. Με τη στάση μας έχουμε αποδείξει ότι ξεφύγαμε από την πεπατημένη της δημιουργίας επαγγελματιών συνδικαλιστών με ελάχιστη ή στρεβλή γνώση των προβλημάτων του Οργανισμού μας γιατί δεν είμαστε μακριά αλλά ‘’πολεμάμε από μέσα’’. Χωρίς να ωραιοποιούμε τα πράγματα, προσπαθούμε να έχουμε την αναγνώριση των συναδέλφων, ώστε να μπορούμε να διατρανώνουμε ότι υποστηρίζουμε τον κρίσιμο και ξεχωριστό ρόλο που πρέπει να παίζει ο συνδικαλισμός στο χώρο μας.

Δεν ζητήσαμε ποτέ ικανοποίηση αιτημάτων σε βάρος της κοινωνίας, δεν ζητήσαμε εύνοια σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Επιδιώκουμε να είμαστε με το κομμάτι της κοινωνίας που ΄΄δημιουργεί΄΄.

Ο δικός μας ρόλος είναι ξεκάθαρος. Έχουμε ιερή υποχρέωση να συζητήσουμε, να καταθέσουμε τον προβληματισμό και τις προτάσεις μας για το σήμερα και το αύριο του Λιμενικού Σώματος, του οργανισμού που υπηρετούμε ευσυνειδήτως, λαμβάνοντας υπόψη μας τις μεγάλες κατακτήσεις σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, που είδαμε πόσο εύκολα εξανεμίστηκαν στο βωμό της σωτηρίας της πατρίδας μας, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε.

Ο προβληματισμός που καταθέτουμε, τα οράματα που περιγράφουμε και τα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε, ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των μελών μας και δεν καθορίζονται από ιδιοτελή κίνητρα και επιδιώξεις. Λαμβάνουμε υπόψη το κοινό καλό και γι’ αυτό αντέχουν στη διαχρονικότητα του αγώνα μας. Είναι θέσεις μακράς πνοής που δικαιώνονται διαγενομένου του χρόνου και γι’ αυτό αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και ικανοποίησης.

Δεν ζητάμε πολλά από την σημερινή κυβέρνηση. Τον αυτονόητο διάλογο ζητάμε, τη διακομματική συνεννόηση επιδιώκουμε ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος πάνω στον οποίο θα πορευτούμε. Το αγαθό της ασφάλειας δεν μπορεί να υπόκειται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν αρκεί να επικαλούμαστε τον αυξημένο ρόλο του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της καλπάζουσας και διαρκώς μεταλλασσόμενης εγκληματικότητας και από την άλλη πλευρά να στερούμε από το μετακινούμενο προσωπικό του την αξιοπρεπή διαβίωση εξαιτίας της μη πλήρους μισθολογικής αποκατάστασής του.

Από την πλευρά μου οφείλω να πράξω το χρέος μου και γι’ αυτό σας καλώ να ενισχύσετε τον αγώνα της Ένωσής μας για τους αγώνες που έρχονται και επίσης να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρετές και τις αξίες που διαχρονικά υπηρετούμε.

Όσο η πολιτεία δεν είναι αρωγός στο έργο μας αυτό, άλλο τόσο εμείς πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα ψυχικά μας αποθέματα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και σε συνδικαλιστικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Ας λειτουργήσει το φρόνημα και το ηθικό μας ως πολλαπλασιαστής ισχύος για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου αισθάνομαι την ανάγκη να κλείσω με ένα μήνυμα αισιοδοξίας για όσα μας συμβαίνουν θυμίζοντας τη ρήση του Στρατηγού Μακρυγιάννη «αυτόν τον λαό πάντοτε τον μαδάνε, πάντοτε του επιτίθενται, πάντοτε τον αδικούν, αλλά στο τέλος μένει μια μαγιά και αυτή η μαγιά έχει τη δύναμη να ζυμώσει όλο το φύραμα».

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και την προσοχή σας.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: