Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας θα καταφέρετε να νικήσετε το επίμονο αίσθημα κούρασης που νιώθετε και να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια και διάθεση.
Σημαντική παράμετρος στην επιτυχή διαχείριση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης παίζει η διατροφή, καθώς οι επιλογές που κάνουμε μπορεί είτε να μας «ρίξουν» είτε να μας «ανεβάσουν».
Δοκιμάστε να κάνετε τις παρακάτω πέντε αλλαγές –και να τις διατηρήσετε σε βάθος χρόνου– και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα!
1. Αντικαταστήστε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους
Οι απλοί υδατάνθρακες –όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και στα γλυκά– είναι φτωχοί σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και μεταβολίζονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες –όπως αυτοί που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς και στην κινόα– χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, άρα και μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας.
2. Προτιμήστε τα «καλά» λιπαρά
Όπως δεν είναι ίδιοι όλοι οι υδατάνθρακες, δεν είναι ίδια και όλα τα λιπαρά. Τα βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά, στα πρόχειρα γεύματα και στα έτοιμα σνακ προκαλούν ή επιδεινώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Οι φλεγμονές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το χρόνιο αίσθημα κόπωσης. Τα καλά ακόρεστα λιπαρά, όμως, είναι δυνατό να αποτρέψουν ή και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, γι” αυτό και είναι δυνατός «σύμμαχος» ενάντια στην επίμονη κούραση. Καλά λιπαρά θα βρείτε σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και ο σολομός.
3. Βάλτε στη ζωή σας τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Η βιταμίνη Β12 (πουλερικά, αυγό, ψάρι) και η βιταμίνη Β9 (φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, εσπεριδοειδή) παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό, καθώς βοηθούν τα μιτοχόνδρια, τα λεγόμενα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού, να λειτουργούν σωστά.
4. Μειώστε την καφεΐνη
Μπορεί να σας παρέχει πρόσκαιρη τόνωση, όμως σταδιακά ο οργανισμός τη συνηθίζει, με αποτέλεσμα να αναζητάτε όλο και μεγαλύτερες «δόσεις». Όπως συμβαίνει και με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, η τόνωση που προσφέρει η καφεΐνη έρχεται απότομα και το ίδιο απότομα φεύγει, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αυξομείωσης των επιπέδων ενέργειας και διάθεσης.
5. Αυξήστε την ενυδάτωση
Ακόμη και μια μικρή μείωση στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ατονίας, πνευματικής σύγχυσης ή κακουχίας. Εκτός από το νερό, σημαντικές πηγές ενυδάτωσης είναι και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη (π.χ. τσάι) αλλά και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Πηγή: prevention.com – onmed.gr
seleo.gr-Ygeia