Πριν από περίπου ένα μήνα κυκλοφόρησε η καμπάνια του Οίκου Celine για τη σεζόν S/S 2020. Ο Juergen Teller, ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα, φωτογράφησε και την Αμερικανίδα συγγραφέα Joan Didion. Aν έχεις διαβάσει το «Έτος της Μαγικής Σκέψης» ή το «Το Τελευταίο Πράγμα που Ήθελε» είσαι εξοικειωμένη με το έργο της, το ίδιο και αν έχεις δει το ντοκιμαντέρ του Netflix «Joan Didion: The Center Will Not Hold». Αρθρογράφος στη Vogue, στο Esquire και στους The New York Times, η Didion είχε όχι μόνο βαθιές γνώσεις σε θέματα design, μόδας και αισθητικής αλλά ήταν και εξοικειωμένη με την επιρροή της στην pop κουλτούρα ενός ολόκληρου έθνους.
Και μπορεί η επιλογή μίας 86χρονης συγγραφέως να μην είναι ότι πιο «συνηθισμένο» έχουμε δει σε καμπάνια Fashion House, αλλά το αντίστροφο φαίνεται ότι συμβαίνει συχνά. Και λέγοντας αντίστροφο εννοούμε το να επηρεαστεί μία ολόκληρη συλλογή ενός Οίκου Μόδας, από ένα λογοτεχνικό διήγημα. Από το «Orlando» της Virginia Woolf μέχρι το «Frankenstein» της Mary Shelley, παρακάτω θα βρεις όλα τα κλασικά –και μη- αναγνώσματα που μέσα από τη φαντασία των σχεδιαστών μετουσιώθηκαν σε ρούχα και αξεσουάρ τα τελευταία χρόνια.
Πουκάμισα με κεφάλια ρομπότ για την Prada, total white σύνολα για τον Alexander McQueen και πλατύγυρα καπέλα και μπαστούνια για το brand Undercover είναι fashionable προτάσεις για βιβλιοφάγους αλλά και απλά οπτικούς τύπους που αγαπάνε τις weirdo εμφανίσεις με λογοτεχνικές αναφορές. Αν, λοιπόν, ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες συνδύασε ρούχα με βιβλίο και δες τι πρέπει να διαβάσεις (ή να φορέσεις) τους επόμενους μήνες ανατρέχοντας σε διαμάντια της υψηλής διανόησης αλλά και της μόδας.
#1 «Η Λάμψη» του Stephen King
Τον χειμώνα του 1999 o McQueen παρουσίασε μία συλλογή που ονομαζόταν «The Outlook» και την τοποθέτησε σε ένα σκηνικό παρόμοιο με τον χιονισμένο λαβύρινθο της ταινίας του Κιούμπρικ. Ο Νίκολσον δεν βγήκε από κάπου με κάποιο τσεκούρι αλλά ελαφρώς spooky την λες την όλη φάση.
#2 «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Anthony Burgess
H ιστορία του 15χρονου Άλεξ αποτυπώθηκε στις τρομακτικές μάσκες, στα καπέλα και στα μπαστούνια που είδαμε στο brand Undercover και τη συλλογή του για το καλοκαίρι του 2018.
#3 «Frankenstein» της Μary Shelley
Ο Οίκος Prada τον προηγούμενο χειμώνα έδειξε πουκάμισα με κεφάλια ανθρωποειδών και ξαφνικά ο ήρωας του εμβληματικού βιβλίου της Shelley έγινε trend.
#4 «Οrlando» της Virginia Woolf
Ένας άντρας που ξύπνησε γυναίκα (στο μυθιστόρημα της Woolf) και Comme des Garcons σε ένα πλουραλιστικό σύμπαν γεμάτο όγκους και μπροκάρ υφάσματα για το καλοκαίρι του 2020.
#5 «Mumbo Jumbo» του Ιshmael Reed
Ένα βιβλίο που συνδυάζει την jazz, τη σάτιρα, τη μαγεία και τις θεωρίες συνωμοσίας επηρέασε τη συλλογή της Wales Bonner για τον χειμώνα του 2019.
(?)
moda