Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων επιχειρεί μετά από χρόνια αδράνειας το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ξεκινώντας την πειθαρχική διερεύνηση πρωτοκλασάτων δημοσιογράφων για μεροληπτική συμπεριφορά και προβολή θεμάτων που σχετίζονται με το Δημοψήφισμα. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμα και στους κόλπους του πειθαρχικού καθώς -κατά πολλούς- υπερβαίνει τα εσκαμμένα και φτάνει στη λογοκρισία.
Οι κινήσεις του πειθαρχικού εντάσσονται στο πλαίσιο ακόμα και δικαστικής διερεύνησης του τρόπου προβολής και χειρισμού των θεμάτων του Δημοψηφίσματος από τους δημοσιογράφους, ακολουθώντας δηλώσεις κυνβερνητικών στελεχών προς αυτή την κατεύθυνση.
Σίγουρο θεωρείται πως αν η πειθαρχική διαδικασία επεκραθεί τότε οι συγκρούσεις που θα προκύψουν θα είναι σφοδρές και θα πυροδοτήσουν διασπαστικές τάσεις στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης με πρωτοφανείς κατηγορίες εναντίον των πιο πάνω δημοσιογράφων, σχετικά με «διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων», «ψευδείς ειδήσεις», «αντιγραφή των εκβιαστικών θέσεων των ξένων δανειστών». Ενώ παράλληλα κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων ότι πρωτοστάτησαν στη μαζική επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών.
Η πειθαρχική δίωξη ήρθε σε συνέχεια δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Αλλά και σε συνδυασμό με την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά από πιέσεις του ΕΣΡ για να διαπιστωθεί αν ορισμένα κανάλια και δημοσιογράφοι παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία.
Όπως και να έχει η κίνηση αυτή, πρωτοφανής στα χρονιά της ΕΣΗΕΑ αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Ενώ η νομιμοποίησή του βάσει ενός άρθρου του Κανονισμού περί υπηρέτησης των ολιγοπωλίων, βάζει σε σκέψεις σχετικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων.
Πηγή: sofokleousin