PFW S/S 2018: Τι ακριβώς σημαίνει το motto που είδαμε στα μπλουζάκια του Οίκου Dior;

Την περασμένη σεζόν, η Maria Grazia Chiuri έκανε το ντεμπούτο της ως η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια του Οίκου Dior, παρουσιάζοντας πάνω στο catwalk ένα μπλουζάκι που έγραφε «We Should All Be Feminists» (ελληνιστί «Πρέπει όλες να είμαστε φεμινίστριες») το οποίο και προκάλεσε τρομερή αίσθηση και βρήκε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στο fashion crowd. Για τη νέα της συλλογή, λοιπόν, και την σεζόν S/S 2018 , η designer συνέχισε να περνάει το μήνυμά της για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρο τον κόσμο –όχι μόνο τον Δυτικό- με ένα νέο motto πάνω σε μία Dior μαρινιέρα.

,
Το fashion show της άνοιξε με ένα μοντέλο που φορούσε ένα μαύρο και άσπρο ριγέ μπλουζάκι που έγραφε με κεφαλαία γράμματα: «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;» Αρχικά, οι θεατές στο Twitter (ακόμη και μερικοί που παρακολουθούσαν ζωντανά το fashion show) ήταν λίγο προβληματισμένοι απέναντι σε αυτό το τολμηρό ερώτημα. Όπως ο blogger Bryan Boy, ο οποίος ρώτησε σε σχετικό του στόρι στο Instagram: «Φαντάζομαι ότι η Frida Kahlo είναι είτε άνδρας είτε όχι σπουδαίος καλλιτέχνης …»
Aυτό το Dior motto είναι στην πραγματικότητα ο τίτλος ενός δοκιμίου του 1971 που έγραψε η Linda Nochlin, η οποία ερεύνησε ιστορικά το θέμα της ιστορίας της φεμινιστικής τέχνης. Το δοκίμιο εξέταζε την ιστορία των γυναικών που δυσκολεύονταν να αναγνωριστεί η αξία τους στον κόσμο τον τεχνών και υπάρχει σαφής παραλληλισμός με την πορεία των γυναικών στην βιομηχανία της μόδας, η οποία εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ανδροκρατούμενη και να ελέγχεται κυρίως από άνδρες σε νευραλγικές θέσεις.
PFW S/S 2018: Τι ακριβώς σημαίνει το motto που είδαμε στα μπλουζάκια του Οίκου Dior;
Η Chiuri είναι η πρώτη γυναίκα Creative Director στη 70χρονη ιστορία του Oίκου Dior, οπότε αυτή η δήλωση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μετά το τέλος του show έγινε γνωστό το περιεχόμενο του δελτίου τύπου που είχε μοιραστεί στο κοινό που παρακολούθησε το show το οποίο αποκαλύπτει ότι η Chiuri εμπνεύστηκε από τη φεμινιστική θεωρία της Nochlin για να σχεδιάσει την συλλογή S/S 2018. «Είναι απαραίτητο να δώσουμε στους ‘διαφορετικούς’ καλλιτέχνες τη θέση που τους αναλογεί στη ιστορία της μόδας γιατί είναι εκείνοι που έσπασαν το καλούπι του παραδοσιακά ανδρικού χώρου στις τέχνες», έγραψε η σχεδιάστρια.
Μία ημέρα πριν από την επίδειξη, ο Οίκος Dior ανέβασε στο Instagram μερικές backstage στιγμές που ήταν ενδεικτικές της πηγής έμπνευσης πίσω από την συλλογή της Chiuri.

Σε ένα video η designer αναρωτιέται: «Υπάρχει o όρος ‘ γυναικεία τέχνη’ σε αντίθεση με τον όρο ‘ αρρενωπή τέχνη’; Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει. Υπάρχουν γυναίκες καλλιτέχνες σε πολλούς τομείς. Βεβαίως, δεν είναι τόσες πολλές για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητά τους. Κάθε ιστορία είναι συγκεκριμένη για ένα άτομο, δεν είναι συγκεκριμένη για το φύλο του ατόμου. Και κάθε γυναίκα έχει κάτι να πει…» εξηγεί στο video η Chiuri.
Η περσινή μπλούζα με το motto «We Should All Be Feminists» δώρισε ένα μέρος των εσόδων της στο Ίδρυμα «Clara Lionel» της Rihanna, οπότε ελπίζουμε μεγάλων ότι ο Οίκος θα κάνει το ίδιο και με αυτό το T-shirt…

(?)

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: