Πιο αυστηρή στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για τη διαχείριση των παράνομα εισερχομένων οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Όσοι εισέρχονται στην χώρα, καταγόμενοι από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) λαμβάνουν αυτομάτως το καθεστώς του πρόσφυγα και εξασφαλίζουν, εφόσον ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους και καταγραφούν, το πολυπόθητο «ελευθέρας» να μετακινηθούν για εγκατάσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών που κατάγονται από χώρες της Αφρικής (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία) ή της Ασίας (Ιράν, Μπαγκλαντές) και οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτή την κατηγορία μεταναστών ανήκει το σύνολο όσων μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στην Αθήνα, καθώς δεν μπόρεσαν να περάσουν μέσω των Σκοπίων σε Σερβία και στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη.

Τα σύνορα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και της γειτονικής ΠΓΔΜ είναι κλειστά για αυτή την κατηγορία μεταναστών, ενώ ορατός πλέον είναι ο κίνδυνος όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι ενδεχομένως εισέλθουν να «εγκλωβιστούν» εδώ.

Σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» αποκαλύπτει πώς το σχέδιο των Βρυξελλών για τη νέα Frontex απειλεί να εγκλωβίσει 400.000 πρόσφυγες επ’ αόριστον στην Ελλάδα.

Θα προχωρούν σε απελάσεις

Η κατάσταση με την αυξητική τάση μεταναστών από χώρες της βόρειας Αφρικής έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όσοι μετανάστες εισέρχονται σε ελληνικά νησιά, οι οποίοι αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος των ροών προς την Ελλάδα, και προέρχονται από χώρες της βόρειας Αφρικής, θα κρατούνται στα κέντρα καταγραφής και πιστοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αθήνα, προκειμένου να απελαθούν.

Ερωτηματικά υπάρχουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μετανάστες που φιλοξενούνται πλέον στο κλειστό γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, καθώς στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί για τους προερχόμενους από τη βόρεια Αφρική, απαγορεύτηκε η είσοδος σε Μαροκινούς, Αλγερινούς και Τυνήσιους στις εγκαταστάσεις.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί από τους μετανάστες να περάσουν το προχθεσινό βράδυ στους κρύους δρόμους της παραλιακής. Αν τελικά ισχύσει το σχέδιο απέλασης των βορειοαφρικανών δεν αποκλείεται όσοι κατάγονται από αυτή την περιοχή να πάρουν υποχρεωτικά το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: