Πιτόγυρο. Πως πρέπει να το τρώμε για να μην μας παχαίνει

 Μπορεί να κατηγορείται ως «πρόχειρο φαγητό», ωστόσο ένα και μόνο ένα πιτόγυρο είναι ένα πλήρες γεύμα. Αν τα υλικά του μάλιστα είναι πρώτης ποιότητας (λάδι, κρέας) τότε η κατανάλωσή του δεν πρέπει να φοβίζει.

 

Ένα σουβλάκι μπορεί να έχει από 180 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με το αν η πίτα είναι λαδωμένη ή αλάδωτο και το τι περιέχει.

Το πιτόγυρο περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι, κι αν είσαι …Αθηναίος), οπότε αποτελεί ένα πλήρες γεύμα!

Όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σως -πλούσιες πηγές λιπαρών- αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως μιλάμε για μια διατροφική βόμβα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο πιτόγυρο είναι το λάδι που χρησιμοποιείται, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο είναι μία από τις συνηθέστερες επιλογές και περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα -δηλαδή «κακά»- λιπαρά.

Σε 15 γραμμάρια λίπους -δηλαδή μία κουταλιά λάδι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες και η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες σως και πατάτας αυξάνουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές.

Στο σημείο αυτό, οι θερμίδες σε ένα τέτοιο γύρο πίτα, εκτιμώνται από 400 το λιγότερο έως 500!

Οι θερμίδες μειώνονται αισθητά αν αντικατασταθεί το χοιρινό με κοτόπουλο, αφαιρεθούν οι σως και οι πατάτες και αν η πίτα είναι αλάδωτη ή ολικής αλέσεως.

 

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: