Πλάνα από αέρος δείχνουν την ιστορική πτήση των Rafale πάνω από την Ακρόπολη – Βίντεο

Το εντυπωσιακό θέαμα φαίνεται σε πλάνα που τραβήχτηκαν μέσα από Mirage 2000 — Στην Ελλάδα βρίσκονται από το μεσημέρι τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που εντάσσονται στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας

Με τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, λίγο προτού τροχοδρομήσουν στην Τανάγρα, σηματοδοτήθηκε η ένταξη στην 332η Μοίρα «Γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι Rafale.

Τα έξι μαχητικά, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα.

Η ιστορικής σημασίας στιγμή κατά την οποία τα Rafale πέταξαν πάνω από την Ακρόπολή απαθανατίστηκε και από αέρος. Το θέαμα, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό όπως φαίνεται σε πλάνα που τραβήχτηκαν μέσα από Mirage 2000.

Στην Ελλάδα βρίσκονται από το μεσημέρι τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που εντάσσονται στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και σταδιακά θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, αφού προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού.

Τα υπόλοιπα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας σε δύο φάσεις: Τα επόμενα 6 αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Το ρολόι έγραφε 12:44, μεσημέρι Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, όταν τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Ώρα 10:25 ώρα Ελλάδος τα έξι Rafale απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας. Έπειτα από μήνες εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής, οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που επελέγησαν για να οδηγήσουν την Πολεμική Αεροπορία προς την εποχή των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, ήταν έτοιμοι και με πιστοποίηση από την Dassault, την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale. Έτοιμοι, οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πιλότοι όχι απλώς για μια επιχειρησιακή πτήση με τα Rafale αλλά και για την εκπαίδευση άλλων Ελλήνων ιπταμένων, αφού οι πρώτοι οκτώ έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα Rafale.

Κάποιες από τις ικανότητές τους αυτές, οι Έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στο κόκπιτ των Rafale για την απευθείας πτήση των δύο ωρών από το Ιστρ της Γαλλίας στην Τανάγρα της Ελλάδας, τις έδειξαν λίγο πριν την πρώτη προσγείωση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης απ’ όπου θα επιχειρούν στο μέλλον.

«Γεράκι red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», το μήνυμα του πύργου ελέγχου προς τους πιλότους των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσιων Rafale στην πρώτη τους επικοινωνία με την Τανάγρα κατά τη διάρκεια της πρώτης προσέγγισης των μαχητικών αεροσκαφών στην Πτέρυγα Μάχης όπου εντάσσονται.

Ο διάλογος: 

Πύργος Ελέγχου: «Γεράκι red, καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια. Αναφέρατε άνωθεν, διάδρομος σε χρήση 28 κεντρικός, 1032».

Πιλότος: «Τανάγρα, τα νέα γεράκια προσεγγίζουν την 332 και ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον». Αυτή ήταν η επικοινωνία του Πύργου Ελέγχου της Τανάγρας με τους χειριστές των Rafale κατά την προσέγγιση των νέων μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον διάδρομο προσγείωσης της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Ως είθισται, οι Έλληνες πιλότοι των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσιων Rafale (με τα οποία πετούσαν ως συγκυβερνήτες και δύο εκπαιδευτές πιλότοι της Dassault), προτού προσγειωθούν έκαναν προσομοίωση touch and go, χαμηλή πτήση πάνω από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης και χαιρέτησαν όσους παρακολουθούσαν την πρώτη τους προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο κινώντας τα φτερά των αεροσκαφών δεξιά και αριστερά.

Λίγα λεπτά νωρίτερα τα έξι γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, ενώ πραγματοποίησαν διέλευση στον αττικό ουρανό και πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κατά την προσγείωσή τους, το προσωπικό της αεροπορικής βάσης υποδέχθηκε τα νέα μαχητικά με αψίδα νερού καλωσορίζοντάς τα στα εδάφη της Μοίρας.


Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη

Το «μυστήριο» των 5 αεροσκαφών

Σε ορισμένες φωτογραφίες τα μαχητικά αεροσκάφη που απεικονίζονται φαίνονται να είναι πέντε αντί για έξι που είναι ο αριθμός των Rafale τα οποία παρέλαβε η χώρα.

Αυτό συνέβη γιατί τα Rafale έφτασαν στην Ελλάδα σε δύο σχηματισμούς των τριών αεροσκαφών. Στον ένα σχηματισμό εντάχθηκαν δύο Mirage όταν τα νέα μαχητικά πέρασαν στο FIR Αθηνών, προκειμένου να τα συνοδεύσουν.

Είναι ο σχηματισμός των 5 αεροσκαφών που φαίνεται στις φωτογραφίες.


Τα 6 Rafale καθώς πλησιάζουν για προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης:


«Πολλαπλασιαστής ισχύος»

«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα νέα μαχητικά Rafale κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι αεροσκαφών στην Τανάγρα.

«Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Απαλλάσσονται από φόρους πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο: «επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν. Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο».


Ανάπτυξη με θωράκιση της ασφάλειας

«Η αμυντική πολιτική είναι μέλος της εθνικής πολιτικής γιατί πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι πως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ξεκαθάρισε, «στον 21ο αιώνα άλλωστε, δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της Ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα πληρώματα των αεροσκαφών και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο έργο τους για την πατρίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Η άφιξη των 6 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει την δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε.

Θεωρώ πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία. Όπως γνωρίζετε, η υπογραφή της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία» (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Γεώργιος Μπλιούμης.


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: