Ο π. Θεμιστοκλής (Θέμης) Δρουκόπουλος που έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια, το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2015 και κηδεύτηκε στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 1η Αυγούστου στον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας αντιπροσώπευε ακριβώς τα χαρίσματα που πρέπει να έχει ένας ιερέας, όπως έλεγαν πολλοί συμπολίτες που τον γνώριζαν, κι αυτά ήταν η πραότητα, η καλοσύνη και η ευγένεια.
Ο εκλιπών ιερέας που για 43 και πλέον χρόνια υπηρέτησε στον ιστορικό ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών ως εφημέριος ενώ παράλληλα υπήρξε πνευματικός και εξομολόγος χιλιάδων ανθρώπων, είχε το τελευταίο διάστημα απωλέσει τη μνήμη του, γεγονός που σε συνδυασμό και με κάποια κινητικά προβλήματα — αστάθεια, τον είχαν αναγκάσει να μην μπορεί να έρχεται να λειτουργεί και να διακονεί στον ιερό ναό που υπεραγαπούσε και με τον οποίο συνδέθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Όπως μας εκμυστηρεύθηκε μία γειτόνισσα, ένα μεσημέρι είδε τον π. Θέμη να στέκεται έξω από τον κλειστό εκείνη την ώρα, λυόμενο ναό της Παντάνασσας. Είχε βγει από το σπίτι του που βρίσκεται κοντά στο ναό στην οδό Βότση και ενστικτωδώς και προφανώς σαν να τον προστάτευε και να τον καλούσε η Παναγία Παντάνασσα, ο π. Θέμης είχε κατευθυνθεί προς το ναό και στεκόταν απ’ έξω χωρίς να κάνει βήμα.
Πολλοί ήσαν οι ενορίτες της Παντάνασσας που κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας για να τιμήσουν την μνήμη του π. Θεμιστοκλή Δρουκόπουλου που υπηρέτησε το ιερό θυσιαστήριο για πάνω από μισό αιώνα.
Είχε γίνει ιεροδιάκονος και ιερέας το 1962, ένα χρόνο αφ’ ότου είχε νυμφευθεί με την Αργυρώ Πολίτη, της γνωστής και καταξιωμένης Πατρινής οικογένειας Πολίτη. Ήσαν ακόμη παρόντες οι ιεροψάλτες του ναού, ο μαέστρος Θόδωρος Χαλκιόπουλος και πολλά μέλη της τετράφωνης ανδρικής χορωδίας της Παντάνασσας, τα παιδιά και εγγόνια του π. Γεωργίου Παπασταύρου, συλλειτουργούντος επίσης για χρόνια στο ναό της Παντάνασσας, ο οποίος παρά κάποια προβλήματα που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν είναι καλά στην υγεία του.
Μία συγκυρία που τόνισε και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στον λόγο του για τον εκλιπόντα π. Θεμιστοκλή, είναι πως την Κυριακή 2 Αυγούστου στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π. Ανδρέα Ράπανου που επίσης για πολλά χρόνια συλλειτούργησε με τον π. Θέμη στην Παντάνασσα και τώρα θα συναγάλλονται στον ουρανό.
Τιμητικό άγημα στην σορό του π. Θέμη ήσαν στην νεκρώσιμο ακολουθία στο ναό της Ευαγγελίστριας ο νυν Προιστάμενος του ναού της Παντάνασσας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο συνεφημέριος του ναού π. Παύλος Σπίνος, ο διάκονος π. Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος που είχε διατελέσει διάκος στην Παντάνασσα και τώρα είναι στο ναό του Αγίου Ανδρέου και ο π. Παναγιώτης Θωμάς από τον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Μακρυγιάννη.
Πολλοί πραγματικά και οι ιερείς που έδωσαν το παρών, από τον αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Γκουρβέλο και τον π. Χρήστο της Ευαγγελίστριας μέχρι τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση προιστάμενο του ναού του Αγίου Ανδρέου, τον Πρωτοσύγκελο αρχιμανδρίτη π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γερασιμάγγελο Στανίτσα, τον αρχιμανδρίτη π. Βασίλιειο Μπλάνα, τον αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Τσιτσιβό, προιστάμενο του ναού του Αγίου Νικολάου, κ.α.
Το λείψανο του π. Θέμη είχε από τις 7 το πρωί του Σαββάτου έως και τις 4 το απόγευμα τεθεί προς προσκύνηση από τον κόσμο στην ενορία του, στον λευόμενο ιερό ναό της Παντάνασσας όπου καθ’ όλη τη διάρκεια ιερείς εναλλάσσονταν και διάβαζαν περικοπές του ευαγγελίου. Άξιο αναφοράς και γεγονός που προξένησε ιδιαίτερη συγκίνηση ήταν το ότι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μετά το τέλος της εξωδίου ακολουθίας του δικηγόρου Ανδρέα Κακογιάννη στην Ευαγγελίστρια, κατευθύνθηκε στο ναό της Παντάνασσας όπου και προσκύνησε τη σορό του αξιοσέβαστου π. Θέμη.
Όπως είπε ο κ. Χρυσόστομος που τρέφει μία ξεχωριστή αγάπη στην Παντάνασσα, από νεαρός σπουδαστής που είχε έρθει στην Πάτρα και εκκλησιαζόταν στο ναό της Παντάνασσας, ο π. Θέμης εκοιμήθη χωρίς να προλάβει να δει έτοιμο ανακαινισμένο τον κυρίως ναό. Ωστόσο χαιρόταν για τις εργασίες που γίνονταν και προχωρούσαν και που σε λίγο καιρό αναμένεται να γίνουν τα θυρανοίξια του πλήρως ανακατασκευασμένου ναού, εργασίες που γίνονται με κόπο και αίμα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πατρών προσθέτοντας πως «ο π. Θέμης θα χαίρεται και θα αγάλλεται από τα ουράνια σκηνώματα».
Ο κ.κ. Χρυσόστομος συγκινημένος τόνισε πως στο πρόσωπο του εκλιπόντος π. Θεμιστοκλή έβλεπε ένα λίκνο φωτεινό.
Τον χαρακτήρισε ως τον συνεπέστερο άνθρωπο απ’ όσους έχουν περάσει από το ιερό θυσιαστήριο και δόξασαν το Θεό και ένα κατ’ εξοχήν λειτουργικό ον. «Ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα στην Μητρόπολη και ήταν το καύχημα των αρχιερέων, από τους μακαριστούς Κωνσταντίνο και Νικόδημο έως την ελαχιστότητα μου, γι’ αυτό και αποφάσισα επί της δικής μου αρχιερατείας στην Μητρόπολη των Πατρών να του αποδώσω τον βαθμό του Πρωτοπρεσβύτερου, σε μία πανήγυρη στο ναό της Παντάνασσας.
Ο π. Θέμης ήταν άνθρωπος της συνεργασίας. Εργατικός με τους συνεφημερίους του αλλά και με μία συνέπεια απέναντι στο λαό του Θεού, το χριστεπώνυμο πλήρωμα που υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο και το είχε όπως την οικογένεια του. Αγάπησε βαθιά το ποίμνιο του, το δίδαξε και πέρασαν χιλιάδες και αναπαύτηκαν στο ιερό επιτραχήλιο του και μάλιστα και πολλοί νέοι άνθρωποι. Ήταν εντυπωσιακό πως ένας πρεσβίτης, είχε γίνει πόλος έλξης για νέους ανθρώπους στους οποίους μετέφερε το μήνυμα του Θεού.
Η ιλαρότης του προσώπου του, η αγάπη από την καρδιά του φαίνονταν στην όποια κίνηση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία και στην σημαντική συνεισφορά του εκλιπόντος ιερέως στο κομμάτι της κατηχήσεως και γενικότερα της μελέτης και ανάλυσης της Αγίας Γραφής βοηθώντας ανθρώπους που είχαν χάσει την αληθινή πορεία της ζωής.
Μία ακόμη σημαντική προσφορά του π. Θέμη ήταν στο Εκκλησιαστικό Λύκειο των Πατρών. Με τα καλύτερα λόγια εκφράστηκε για τον εκλιπόντα ιερέα ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, τέως διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου. Όπως είπε στο thebest.gr o π. Nικόλαος, ο π. Θέμης ήταν πραγματικά ένας εξαιρετικός συνεργάτης και του είχε ανατεθεί η ευθύνη του οικοτροφείου του Εκκλησιαστικού Λυκείου, θέση που κράτησε για πολλά χρόνια.
Προσωπικά μιλώντας θυμάμαι και το σπουδαίο έργο του π. Θέμη και στο τμήμα του εράνου για το Φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας της Παντάνασσας. Οργάνωνε ο ίδιος τις ομάδες από ενορίτες και ενορίτισσες όλες τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα) και τους καλούσε ο ίδιος στο τηλέφωνο και ποτέ κανένας δεν του αρνιόταν να λάβει μέρος στον έρανο και να βοηθήσει στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας.
Με την εκδημία και του π. Θέμη, είναι αλήθεια ότι κλείνει μία μεγάλη περίοδος για το ναό της Παντάνασσας, μίας κεντρικότατης ενορίας της πόλης της Πάτρας. Η παλιά φρουρά πλέον δεν υπάρχει (μόνο ο π. Γεώργιος Παπασταύρου που πραγματικά όταν προ σχεδόν τριών τεσσάρων εβδομάδων τον έφεραν τα παιδιά και τα εγγόνια του στο ναό, στην Κυριακάτικη Θεία λειτουργία, μέσα στο ιερό, πραγματικά συγκινήθηκε όλο το εκκλησίασμα και όλοι στο τέλος έτρεξαν να του ασπατούν το χέρι και να πάρουν μία κουβέντα απ’ αυτόν). Την ίδια ώρα οι νέοι ιερείς που έχουν αναλάβει έργο, κρατούν συμπαγή και ενωμένη την ενορία και όλοι περιμένουν με αδημονία και χαρά τη μεγάλη στιγμή των θυρανοιξίων και πάλι του κυρίως σεισμόπληκτου ναού που ανακατασκευάζεται.
*Η ταφή του π. Θέμη έγινε στο Κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιώτισσας. Ο εκλιπών είχε αποκτήσει με την πρεσβυτέρα του Αργυρώ Πολίτη τέσσερα τέκνα, την Αγγελική που είναι ιατρός μικροβιολόγος, την Ιωάννα που είναι δικηγόρος, τον Ανδρέα που εργάζεται ως γεωπόνος και το Νικόλαο που είναι χημικός. Είχε επίσης τη χαρά να δει έξι εγγόνια.
Παρόντες ακόμη στην κηδεία του ήταν ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος, ο φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Λογαράς που συνδέεται φιλικά με τον καθηγητή φιλόλογο Άρη Δρουκόπουλο, αδελφό του εκλιπόντος, κ.α.
Eπιμέλεια – ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ