Κάθε χρόνο το Πάσχα, σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις, οι πιστοί νηστεύουν για σαράντα μέρες, βάφουν αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη, τα οποία τσουγκρίζουν το βράδυ της Ανάστασης, ενώ τρώνε μαγειρίτσα. Ακόμα, φτιάχνουν τσουρέκια και προσφέρουν σοκολατένια κουνελάκια, ενώ ψήνουν αρνιά την Κυριακή του Πάσχα.
Ποιοι συμβολισμοί κρύβονται όμως πίσω από αυτά τα έθιμα της θρησκείας μας;
Καταρχήν η νηστεία είναι ένα “μέσο” για την αντίσταση από τον διάβολο, αλλά και από τον κακό εαυτό μας. Η μαγειρίτσα, η οποία φτιάχνεται από πικρά χόρτα, λέγεται πως συμβολίζει τα χρόνια της σκλαβιάς των Εβραίων, που Πάσχα γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, η μαγειρίτσα αποτελεί το ιδανικό φαγητό για τη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία.
Ακόμη, τα τσουρέκια συμβολίζουν την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, δηλαδή φουσκώνει, και μετατρέπεται σε γλυκό ψωμί. Το αρνί που ψήνεται στη σούβλα συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί (αμνός του Θεού) για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Όσο για το σοκολατένιο κουνελάκι προέρχεται από τη Γερμανία και η ιστορία του αναφέρει πως μια φτωχή γυναίκα, η οποία δεν είχε γλυκίσματα να προσφέρει στα παιδιά της, τα έστειλε στον κήπο για να βρουν τα αυγά που είχε κρυμμένα. Εκείνα βρήκαν επίσης ένα κουνέλι και αποφάσισαν πως το ζώο τους έφερε τα πασχαλινά αυγά.
Το κόκκινο χρώμα των πασχαλινών αυγών συμβολίζει το αίμα του Ιησού, ενώ το τσούγκρισμα τους συμβολίζει την Ανάστασή του, καθώς το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα τη ζωή. Το σπάσιμό του παραπέμπει στο σπάσιμο του τάφου του Ιησού.
ellada
Tags: Ειδήσεις