Η ημέρα της επιλογής στο δημοψήφισμα αποτέλεσε φυσικά ένα μεγάλο στοίχημα για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Έτσι επιστρατεύτηκαν τα πιο ηχηρά ονόματα από κάθε σταθμό και τα επιτελεία δούλεψαν ώρες ατελείωτες ώστε να γεμίζουν τα μεγάλα πάνελ με πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα. Ποιος όμως κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του τηλεοπτικού κοινού, μετά από μια εβδομάδα που πλήγωσε την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των ελληνικών καναλιών;
Στην πρώτη θέση ήρθε το πρόγραμμα του STAR, με μέσο όρο τηλεθέασης 19,2%, διατηρώντας υψηλά νούμερα για άλλη μια ειδική εκλογική βραδιά. Φαίνεται πως το κεφάλαιο Νίκος Χατζηνικολάου είναι καταλυτικό στην περίπτωση του STAR κι έτσι οι τηλεθεατές επέλεξαν εκείνον για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Το STAR είχε σημειώσει αντίστοιχα υψηλά νούμερα και το Γενάρη (18,6%).
Με μεγάλη απόσταση από τον καθαρό νικητή της τηλεοπτικής εκλογικής βραδιάς το MEGA με ποσοστό 14,7%, μια ακόμη βραδιά που επιβεβαιώνει πως το μεγάλο κανάλι έχει απολέσει τα πρωτεία της ενημέρωσης και κυρίως έχει χάσει το έρεισμα της αντικειμενικότητας και της σωστής μετάδοσης των ειδήσεων προ πολλού. Παρόλα αυτά η επιστράτευση όλων των δυνατών χαρτιών του, Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Νίκος Ευαγγελάτος το έφεραν στη δεύτερη θέση. Η αντίστοιχη εκπομπή το Γενάρη σημείωνε 15,1%.
Η τρίτη θέση είναι και η μεγάλη έκπληξη της τηλεοπτικής αποκάλυψης που μας επιφύλασσε η βραδιά του δημοψηφίσματος. Η δημόσια τηλεόραση, που όλη την εβδομάδα προσπάθησε να διατηρήσει ουδέτερο, ψύχραιμο και αντικειμενικό προφίλ και σε σύγκριση με τα ιδιωτικά κανάλια το κατάφερε με διαφορά, σημείωσε 13.1% και βρέθηκε μπροστά τόσο από τον ALPHA, όσο και από τον ΑΝΤ1 και το ΣΚΑΙ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ΝΕΡΙΤ τον Ιανουάριο είχε υποπολλαπλάσιο ποσοστό που μετά βίας έφτανε το 4,5%. Όπως φαίνεται, οι τηλεθεατές επιβράβευσαν την επιστροφή της ΕΡΤ στους δέκτες μας πριν από ένα μήνα.
Κι αν η ΕΡΤ αποτελεί κατά τη γνώμη μου την μεγάλη έκπληξη, ο Alpha έχει κάθε λόγο να αισθάνεται προδομένος. Το δίδυμο Σρόιτερ-Στάη που κατέκτησε την πρώτη θέση κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών, κατέληξε την Κυριακή στην τέταρτη θέση με μόλις 12.1%. Η κα. Στάη χρησιμοποιούσε υψηλούς τόνους (πιθανότατα να μην άκουγε ή να ήθελε να την ακούν σε όλο το αχανές πλατό), ο κ. Σρόιτερ ένιωθες κατά διαστήματα πως είχε ενσωματωθεί στο βουβό πλατό και ο τηλεθεατής δεν είχε όρεξη για θερμόαιμους της πολιτικής σκηνής να κάνουν φασαρίες, να φωνάζουν και να τσακώνονται.
Το κανάλι του Φαλήρου πάλι, για άλλη μια φορά έδειξε πως σε ειδικές περιστάσεις δεν έχει την τεχνογνωσία, ούτε το έμψυχο δυναμικό να αποδείξει πως αποτελεί ένα μεγάλο και δη ενημερωτικό μέσο. Το κατ” εξοχήν ενημερωτικό ΣΚΑΙ, που διαμόρφωσε όλη του την θεματολογία την τελευταία εβδομάδα ώστε να παρέχει συνεχή ενημέρωση, κατέληξε να σημειώσει 9,5%, ποσοστό που είναι ωστόσο λίγο αυξημένο από το 8,3% του Ιανουαρίου και των εκλογών. Να σημειώσουμε εδώ πως η αντιδεοντολογική συμπεριφορά του στην κάλυψη των διαδηλώσεων μέσα στην εβδομάδα και όχι μόνο, η προβολή πολιτικών εκπομπών το Σάββατο ενάντια στον εκλογικό νόμο και η αντίδραση των κομμάτων της συμπολίτευσης που απείχαν από τα πάνελ του ήταν ένας ακόμη λόγος για μονοψήφια νούμερα.
Τέλος, ο μεγάλος πονοκέφαλος το πρωί της Δευτέρας έχει πέσει σαφώς στα στελέχη του ΑΝΤ1. Ο τηλεοπτικός σταθμός που το τελευταίο διάστημα κόβει πρώτος το νήμα στα δελτία ειδήσεων, ο ιδιωτικός σταθμός που εξασφάλισε συνέντευξη του πρωθυπουργού μέσα στην εβδομάδα έχασε το στοίχημα με το βράδυ του δημοψηφίσματος. Κατέληξε τελευταίος από τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας με 9,1%. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως και τον Ιανουάριο τα νούμερα του ΑΝΤ1 ήταν απογοητευτικά, 10,5%, είχε όμως να παρηγοριέται έναν ΣΚΑΙ και μια μισοπεθαμένη ΝΕΡΙΤ να βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα.
Λευτέρης Σαββίδης-news247