Εχουν χυθεί τόνοι μελανιού για τους υδατάνθρακες και κυρίως για το ότι είναι ένοχοι για την αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλές επώνυμες με τέλειες αναλογίες τους έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους. Μήπως όμως έχει γίνει παρεξήγηση και τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι;
Τι είναι οι υδατάνθρακες;
Η βασική πηγή ενέργειας του ανθρώπινου σώματος προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Το 50-55 % της προσλαμβανόμενης ενέργειας πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από πρωτεΐνη και λίπη. Οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο και στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων, καθώς και για το σχηματισμό δομών υδατανθράκων στην επιφάνεια των κυττάρων.
Το κλειδί στη χρήση των υδατανθράκων για να μην πάρουμε βάρος είναι να τρώμε τους «καλούς» υδατάνθρακες και όχι τους «κακούς»
«Κακοί» υδατάνθρακες
Τυποποιημένα κέικ, ραφιναρισμένα δημητριακά, αλλαντικά, άλευρα, περιέχουν υδατάνθρακες (απλά σάκχαρα) αλλά και λίπος! Η υπέρμετρη κατανάλωσή τους είναι σαφές ότι οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα παραπάνω λοιπόν είναι τρόφιμα με υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγουμε.
«Καλοί» υδατάνθρακες
Η κατανάλωση τροφών με μέτρο όπως ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, πλιγούρι, καστανό/ αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά,όσπρια είναι υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό γιατί έχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες & νερό. Επίσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν αίσθημα του κορεσμού και έτσι προστατεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωσή τους και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου (τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) στο αίμα.
πηγή: dietup
seleo.gr-Ygeia