Μια πολιτική κρίση -οι διαστάσεις της οποίας μένει ίσως να φανούν τις επόμενες ημέρες- εξελίσσεται στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο ένας μετά τον άλλο, τουλάχιστον 15 μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν.
Τουλάχιστον έξι από τις αποπομπές σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς, μικρότερες ίσως από σκάνδαλα του παρελθόντος. Ωστόσο, ο Ζελένσκι είχε εκλεγεί με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενώ, όπως σημειώνει ο Guardian, και η ΕΕ είχε ζητήσει από την Ουκρανία (όπως εξάλλου και από κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα) να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Για τις απομακρύνσεις ο Ζελένσκι είχε προϊδεάσει από τη Δευτέρα, στο καθημερινό του μήνυμα. Είπε ότι ελήφθησαν αποφάσεις που σχετίζονται με το προσωπικό σε διάφορα επίπεδα των υπουργείων και κεντρικών κυβερνητικών φορέων, όπως και στη Δικαιοσύνη. Είχε αναφέρει ακόμη ότι υπέγραψε διάταγμα που πρακτικά απαγορεύει τα ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό για λόγους που δεν σχετίζονται με την εργασία τους (όπως τις διακοπές).
Ποιοι παραιτήθηκαν
Από το Σάββατο παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν:
— Ο υφυπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, η αποχώρηση του οποίου σχετίζεται με καταγγελίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρωναν υπερβολικά ποσά για τρόφιμα. Αν και το υπουργείο χαρακτήρισε τις καταγγελίες αβάσιμες, τονίζει ότι η παραίτηση γίνεται για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας ή των διεθνών εταίρων.
— Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολεξέι Σιμονένκο. Στα κοινωνικά δίκτυα είχε αναφερθεί ότι είχε πάει διακοπές στην Ισπανία τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας πολυτελές αυτοκίνητο που ανήκει σε Ουκρανό επιχειρηματία.
— Αποπέμφθηκαν από τον πρόεδρο πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Κίεβο, Σούμι, Χερσώνα), αλλά και δύο υφυπουργοί από το υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων. Επίσης αποπέμφθηκαν δύο επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών, όχι όμως για υποθέσεις διαφθοράς.
.