Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τα δυτικά, εντείνει τις κυρώσεις η Δύση μετά τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα

Εκρήξεις ηχούν στο Λβιβ — Τρία νοσοκομεία χτυπήθηκαν στο Μικολάγιφ — Δραματικές σε Μαριούπολη και Μπούτσα — Για εγκλήματα πολέμου μιλά ο Ζελένσκι — Κυρώσεις θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο Μπάιντεν

Κλιμακώνουν, τις τελευταίες ώρες, τις επιθέσεις οι Ρώσοι με συνεχή χτυπήματα ενώ μαίνεται το δραματικό σίριαλ στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκρήξεις ακούστηκαν στα δυτικά στην πόλη Λβιβ, ενώ στα νότια — στο Μικολάγιφ — οι αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν, σε διάστημα 48 ωρών τρία νοσοκομεία.Την ίδια στιγμή, η κοινότητα καταδικάζει τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα με τις εικόνες των νεκρών αμάζων στους δρόμους να κόβουν την ανάσα.Λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες από σειρά χωρών της Δύσης, ενώ ΕΕ και ετοιμάζουν νέα δέσμη αυστηρών κυρώσεων, με τον Τζο Μπάιντεν — μάλιστα — να αναμένεται να ανακοινώσει εντός του επόμενου 24ωρου τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Έως και 300 πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στην Μπούτσα, καταγγέλλει το Κίεβο

Η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ότι μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο κοντά σε εκκλησία στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται ότι βάζει στο αμάχους στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι στην Μπούτσα, είναι μια «τερατώδης πλαστογραφία» που οργανώθηκε από τη Δύση για να την απαξιώσει.

«Αυτή τη στιγμή, τα πτώματα συλλέγονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων», ανέφερε η Ντενισόβα σε μια διαδικτυακή της ανάρτηση.

Δεν ανέφερε πώς οι αρχές έκαναν την εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων στον ομαδικό τάφο.

«Αφόρητη» η κατάσταση για τους 120.000 εγκλωβισμένους στη Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχος

Η Μαριούπολη «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο δήμαρχος της πολύπαθης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, χαρακτηρίζοντας «αφόρητη» την κατάσταση των περίπου 120.000 κατοίκων που παραμένουν ακόμη εκεί.

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής, επειδή εδώ και πάνω από 30 ημέρες οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον θέρμανση, ούτε νερό, ούτε τίποτα», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ζαπορίζια. Η συνέντευξη δόθηκε μέσω βιντεοκλήσης για λόγους ασφαλείας, μολονότι ο δήμαρχος βρίσκεται πλέον σε μια πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε.

Βομβαρδίστηκαν τρία νοσοκομεία του Μικολάγιφ, αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Τρία νοσοκομεία του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, όπως ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Αποχωρώντας από τη ζώνη αυτή, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα», πρόσθεσε.

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς. «Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

Σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.

«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάγιφ», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Μικολάγιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη. Την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρισμούς στο Μικολάγιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει περάσει στη δεύτερη φάση του, τους βομβαρδισμούς να μαίνονται και την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί συγκλονισμένη τη φρίκη στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας τη Ρωσία για σφαγές αμάχων.

«Ρώσοι σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους» τόνισε ο Ζελένσκι ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα που δεν διέπραξαν οι αντίπαλοι». 

Επανέλαβε ότι οι ενέργειες των Ρώσων μοιάζουν πολύ με αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και ότι η προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέρει το μίσος σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Ουκρανού προέδρου στον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους και βιάζουν γυναίκες. 

Έκανε εκτενή αναφορά στην πόλη Μπούτσα, όπου καταγράφεται ένα σκηνικό φρίκης, μιλώντας για γενοκτονία.

«Ο ρωσικός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα. Στέλνω μήνυμα εκ μέρους των πολιτών που τιμούν καθημερινά τη μνήμη των νεκρών και τη μνήμη των αμάχων που σκοτώθηκαν και πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. 

«Οι ενέργειες αυτές δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των τρομοκρατών» τόνισε.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές και για πόλεμο προπαγάνδας, λέγοντας ότι οι  Ρώσοι είναι ικανοί «να κατηγορήσουν τους πάντες, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες».

«Θα πουν μάλιστα ότι τα βίντεο με τα πτώματα είναι στημένα», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Τιμωρήστε παραδειγματικά τη Ρωσία»

«Εχουμε απτές αποδείξεις από δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στην Μπούτσα» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το Άρθρο 1, Κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος είναι ο σκοπός του οργανισμού μας; Ο σκοπός  είναι η διατήρηση της ειρήνης. Και τώρα ο Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάστηκε, ξεκινώντας από το άρθρο 1. Τι νόημα έχουν όλα τα άλλα άρθρα;» διερώτηθηκε, ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κάλεσε τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε παραδειγματική τιμωρία για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιτες ανάλογες ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε, ακόμη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

«Να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας»

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: