«Καταφύγιο» στον κομμουνιστή δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν φαίνεται πως βρίσκει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν για να εξυπηρετήσει τους στόχους του κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε μία προσπάθεια να διατηρήσει μέρος του ρωσικού πληθυσμού με το μέρος του.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Politico, οι θαυμαστές του Ιωσήφ Στάλιν φαίνεται πως απολαμβάνουν μια ανανεωμένη… ευθυγράμμιση με το Κρεμλίνο του Πούτιν σε αυτή την καμπή του πολέμου στην Ουκρανία. Την Κυριακή, εκατοντάδες σταλινικοί βρέθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία για να τιμήσουν την 70ή επέτειο από το θάνατο του Σοβιετικού δικτάτορα ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μαζικές εκτελέσεις, ένα δίκτυο στρατοπέδων εργασίας και εξαναγκαστικής πείνας, μίας πείνας που έφερε τον λιμό στην Ουκρανία με πάνω από 3 εκάτ. νεκρούς.
«Ο Στάλιν αντιστάθηκε στον ναζισμό», είπε στο Politico ο Μαξίμ, ένας 19χρονος φοιτητής ιατρικής με μπλε μάλλινο καπέλο, ο οποίος όπως και άλλοι που μίλησαν στο περιοδικό αλλά αρνήθηκαν να δώσουν το επίθετό τους. «Και τώρα ο σημερινός πρόεδρός μας ηγήθηκε της ευθύνης να το αναλάβει ξανά», λέει.
Η Ιρίνα, μια 35χρονη έμπορος, έφερε ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρύφαλλα για να βάλει στον τάφο του Στάλιν στη νεκρόπολη του Τείχους του Κρεμλίνου. Στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ιρίνα δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός σφυροδρέπανου στο Instagram. «Αυτό το σύμβολο για μένα τα είπε όλα», λέει στο Politico.
Στεκόμενος μπροστά από το μαυσωλείο του Σοβιετικού ιδρυτή Βλαντιμίρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, ο επί μακρόν ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν μπορεί να πάρει «μαθήματα» από τον Στάλιν: «Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση και να αρχίσουμε να πολεμάμε με πραγματικό τρόπο».
Αλλά καθώς η φήμη του Στάλιν υφίσταται αυτή την αποκατάσταση, όσοι αφοσιώθηκαν στην τεκμηρίωση της μαζικής καταστολής της σοβιετικής εποχής ένιωσαν την πλήρη δύναμη του κρατικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε εναντίον τους.
Απέναντι από την Κόκκινη Πλατεία, στη βορειοανατολική συνοικία Basmanny της Μόσχας, περίπου δώδεκα άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα ξεθωριασμένο κίτρινο τετραώροφο κτίριο την Κυριακή. Ήρθαν για να τοποθετήσουν μια πλάκα που μνημονεύει τον χώρο ως το τελευταίο σπίτι του Βλαντιμίρ Μάσλοφ, ενός οικονομολόγου που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Πολωνίας σε μια κατασκευασμένη υπόθεση και πυροβολήθηκε στο απόγειο της Μεγάλης Εκκαθάρισης του Στάλιν. Ένας από τους παρευρισκόμενους φορούσε ένα λαδί-πράσινο σακάκι στολισμένο με ένα Περιστέρι της Ειρήνης — μια επικίνδυνη πολιτική δήλωση στη Ρωσία του Πούτιν.
Η ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Στάλιν — 6 Μαρτίου 1953 — έχει μείνει στη μνήμη του Σάινκερ: «Ήμουν τεσσάρων εκείνη την εποχή και έκανα το συνηθισμένο σαματά, αλλά η μητέρα μου μου είπε να κάνω ησυχία από σεβασμό».
Σήμερα, στη Ρωσία εν καιρώ πολέμου, το φάντασμα του Στάλιν θα μπορούσε και πάλι να χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει περαιτέρω τους αντιφρονούντες, του Πούτιν και όχι του σοβιετικού καθεστώτος αυτή τη φορά.
Την Κυριακή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο: «Ο Στάλιν είναι ένα όπλο στη μάχη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης», υποστηρίζοντας ότι η κριτική του Στάλιν δεν είναι απλώς αντισοβιετική, αλλά είναι και ρωσοφοβική, με στόχο να διχάσει και να νικήσει Ρωσία.”
Ωστόσο, ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος — τον οποίο οι Ρώσοι αναφέρουν ως «ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» — συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό τροπάριο της ρητορικής του Πούτιν όταν πρόκειται για την εισβολή του στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Πούτιν φαίνεται να θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο ως διάδοχο των τσάρων παρά των σοβιετικών ηγετών.
Ως εκ τούτου, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν σχετικά λίγη προσοχή στην 70ή επέτειο του θανάτου του Στάλιν.
.