Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως έκαναν αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για την είσοδο Σουδανών υπηκόων την επικράτεια, καθώς η χώρα της Αφρικής σπαράσσεται από φονικό πόλεμο που οδεύει να συμπληρώσει δυο μήνες κι έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν τη 15η Απριλίου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς κάπου 200.000 Σουδανοί που εγκατέλειψαν τον τόπο τους για να σωθούν έχουν εισέλθει στην Αίγυπτο, οι περισσότεροι μέσω χερσαίων συνοριακών διελεύσεων.
Οι αιγυπτιακές αρχές ως χθες εξαιρούσαν όλες τις Σουδανές, τα παιδιά κάτω των 16 ετών και τους ανθρώπους άνω των 50 ετών από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα.
Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νέες διαδικασίες, με σκοπό να δημιουργηθεί «ρυθμιστικό πλαίσιο για την είσοδο των Σουδανών αδελφών στην Αίγυπτο έπειτα από 50 και πλέον ημέρες κρίσης» στη χώρα τους.
Τα μέτρα αυτά δεν έχουν σκοπό να «εμποδίσουν ή να περιορίσουν τον αριθμό των Σουδανών πολιτών που εισέρχονται» στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά μάλλον να τερματίσει «παράνομες δραστηριότητες προσώπων και ομάδων» στην άλλη πλευρά των συνόρων που «παραχαράσσουν βίζες» για να εξασφαλίζουν κέρδος, εξηγείται στο δελτίο Τύπου.
Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με την ACLED, αμερικανική ΜΚΟ ειδικευμένη στην ενημέρωση για τις εμπόλεμες ζώνες, ενώ δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, εκ των οποίων 476.000 μετατράπηκαν σε πρόσφυγες, κατά τον ΟΗΕ.
Η Αίγυπτος «φιλοξενεί πάνω από 200.000 Σουδανούς πολίτες από την έναρξη της κρίσης, που ήρθαν να προστεθούν στους περίπου 5 εκατομμύρια Σουδανούς πολίτες που ήταν παρόντες στη χώρα πριν από τον πόλεμο», κατά την ανακοίνωση της διπλωματίας του Καΐρου.
Σουδανικά ΜΜΕ και χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για νέες οδηγίες από τις αιγυπτιακές αρχές στις δύο συνοριακές διελεύσεις με το Σουδάν, που ορίζουν πως «η είσοδος στην Αίγυπτο δεν επιτρέπεται παρά μόνο μετά την εξασφάλιση θεώρησης διαβατηρίου, ανεξαρτήτως ηλικιακής κατηγορίας και φύλου».
Οι αιγυπτιακές αρχές πρόσθεσαν πως τα προξενεία τους στο Σουδάν εφοδιάστηκαν με τον «απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να εφαρμόσουν τους κανονισμούς αυτούς με τρόπο ακριβή, ταχύ και ασφαλή, εγγυώμενα την εύτακτη είσοδο Σουδανών πολιτών» στην επικράτεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
.