Υλικά
- 2½ φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
- 500γρ. συκωτάκια πουλιών
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 50γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
- ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
- 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα συκωτάκια σε κύβους και τα σοτάρετε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κονιάκ και βράζετε λίγο να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ξεχωριστά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τεσσεράμισι φλιτζάνια καυτό νερό ή ζωμό κοτόπουλου και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τα σοταρισμένα συκωτάκια μαζί με το λάδι του τηγανιού και το κονιάκ, τις σταφίδες, την κανέλα και ανάλογο αλατοπίπερο.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Στο μεταξύ καβουντίζετε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο. Όταν πιει τα υγρά του το ρύζι ρίχνετε τον περισσότερο άνηθο, τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και ανακατεύετε.
Βάζετε πιλάφι σε φόρμα, το πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού να πάει παντού χωρίς να αφήσει κενά και περιμένετε 10 λεπτά. Όταν θέλετε να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο άνηθο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης — Food Styling: Aντωνία Κατή
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό