Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με την συντριβή του Boeing 777
Σοκαρισμένη από την χθεσινή συντριβή στην Ανατολική Ουκρανία του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 298 άτομα εξακολουθεί να είναι η κοινή γνώμη, ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές που απαιτούν να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.
Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.
Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.
«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysia Airlines στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται.
Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS.
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου - Μόσχας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.
Ωστόσο ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.
«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.
«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»
Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης ζήτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νατζίμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους. «Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ποροσένκο
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.
«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Nαυτεμπορικη
Tags: boeing 777, αίτια, συντριβή