Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού (με την ψύχα)


Πορτοκάλι το λατρεμένο! Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αλλά η αδυναμία μου στα εσπεριδοειδή δεν κρύβεται…Αυτό τον καιρό ασχολούμαι με τα πορτοκάλια , τα λεμόνια και τα μανταρίνια…θέλω να εκμεταλευτώ τις βιταμίνες τους , τις φλούδες τους , το χυμό τους , τα αρωματά τους , την απόλαυση και τη γεύση τους….φτιάχνω κέικ , γλυκά του κουταλιού , γλυκά σιροπιαστά , μαρμελάδες και φυσικά το κλασικό κι αγαπημένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι με την ψύχα του σερβιρισμένο απλά στο γραφικό λευκό πιατελάκι ή σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή…. με σιρόπι σοκολάτας…απολαύστε το :

Υλικά 

  • 4-5 μεγάλα , χοντρόφλουδα πορτοκάλια (να ζυγίζουν 1300 γρ. περίπου ακαθάριστα)
  • 1300 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml. νερό
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε και ξύνουμε το εξωτερικό από τα πορτοκάλια , όπως όταν παίρνουμε το ξύσμα. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Γεμίζουμε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά . Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια ξυσμένα , ολόκληρα όπως είναι και  τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά περίπου. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για άλλες δυο φορές. Τότε , αφού τα σουρώσουμε τα αφήνουμε για καμιά ώρα να στεγνώσουν.  Πάνω σε βάση κοπής , κόβουμε τις δυο άκρες των πορτοκαλιών και στη συνέχεια  τα κόβουμε πρώτα στη μέση και κατόπιν σε φέτες ανάλογα με το μέγεθός τους ή με την προτίμησή μας. Καθαρίζουμε κόρες , νεύρα , ίνες και κουκουτσάκια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα . Ρίχνουμε τότε τη ζάχαρη και το νερό , ανάβουμε τη φωτιά και όταν πάρουν βράση , τη χαμηλώνουμε και τα σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου . Στην τελευταία βράση ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού . Όταν κρυώσει αρκετά το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για ένα 12ωρο τουλάχιστον . Αν δούμε ότι έχει αφήσει υγρά , το βάζουμε να πάρει άλλες λίγες βράσεις μέχρι να δέσει καλά… Όταν κρυώσει τα φυλάμε σε καθαρό , γυάλινο βάζο!… Καλό είναι να τοποθετηθεί στο ψυγείο 😉
Καλή επιτυχία!

Πηγή:


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: