Κυβερνητικές πηγές, προχωρώντας σε μια κατ” αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό είχε τρεις και μία θεματικές: Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.
Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα μίλησε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ξάστερα, θέτοντας και μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος της Ελλάδας εδράζεται στη λογική ότι αν πέρυσι το Προσφυγικό ήταν μια τεράστια απειλή αποσταθεροποίησης και ανθρωπιστικής κρίσης, φέτος, οι βάσεις για τη διαχείριση του Προσφυγικού έχουν τεθεί, το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε, αυτό που χρειάζεται είναι να το κάνουμε και γι” αυτόν ακριβώς τον λόγο «τραβάμε μια γραμμή, λέμε ότι εδώ χωράει αυτή η πολιτική, αυτή η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλιώς μην το κάνετε παγκόσμιο θέμα αν είναι να σηκώνετε φράχτες και να κλείνετε τους πρόσφυγες ο ένας στον άλλον».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.
Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως «το ότι υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα».
Το βασικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας λύνοντας το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.
Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Εκτιμούν ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.
Αναφορικά με τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, σημειώνουν ότι η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων».
Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -«με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις»- το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.
Τέλος, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους εξής επενδυτές:
Alden Global Capital LLC
Amber Capital LP
Artha Capital Management Inc
Caravel Management LLC
Cleargate Capital LLC
Fred Alger Management Inc
Knighthead Capital Management LLC
Oaktree Capital Management LP
SkyBridge Capital II LLC
Soros Fund Management LLC
Timessquare Capital Management LLC
Tudor Investment Corporation
Goldman Sachs,
Bank of America-Meryll Linch,
Discovery Investment.
typosthes.gr-Politiki