Οι τελευταίες έρευνες οδηγούν τους επιστήμονες σε νέους δρόμους..
Η Ελληνίδα βιολόγος Αλίκη Περδικάρη, μαζί με μία ομάδα επιστημόνων του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης στην Ελβετία, απέδειξαν ότι τα κύτταρα του λευκού («κακού») λίπους μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ («καλού») λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό, και το αντίστροφο.
Τα κύτταρα του λευκού λίπους λειτουργούν ως ενεργειακές αποθήκες όπου το λίπος αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο οργανισμός δεν έχει άλλη ενέργεια και ως τότε μένουν αδρανή. Τα καφέ- καλά- λιποκύτταρα απεναντίας, αναλαμβάνουν το κάψιμο ενέργειας σε μορφή λίπους αλλά και σακχάρων, ώστε να παράγουν θερμότητα.
Τα νεογέννητα διαθέτουν κυρίως κύτταρα καφέ λίπους, προκειμένου να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία. Αυτά αυξάνονται όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Παρατηρώντας ποντίκια και ενήλικες ανθρώπους σε χαμηλές θερμοκρασίες, συγκεκριμένα 8 βαθμών Κελσίου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εμφανίζονται κεφέ λιποκύτταρα που εξουδετερώνουν τα λευκά. Όταν επέστρεφαν σε συνθήκες κανονικής θερμοκρασίες τα λευκά λιποκύτταρα επανέρχονταν.
Μελετώντας το γενετικό υλικό και παρακολουθώντας τη διαδικασία μετάλλαξης σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία, η ομάδα των ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης υποστηρίζει ότι σύντομα θα έχει τον τρόπο να μετατρέπεται ο πληθυσμός «κακών-λευκών» κυττάρων λίπους, σε «καφέ- καλά» λιποκύτταρα με στόχο να αντιμετωπιστεί ακόμη και η γονιδιακή προδιάθεση για παχυσαρκία.
Πηγή: queen.gr
Tags: ΔΙΑΤΡΟΦΗ