Πώς είδαν ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Το ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ προσέλκυσε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία την Κυριακή.

 

 

Όπως αναφέρει το Reuters, «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες…διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας».

 

Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάρτυρες έκαναν λόγο για 300.000 άτομα, προσθέτοντας πως «ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

 

Σε δημοσίευμα των New York Times γίνεται λόγος για «δεκάδες χιλιάδες» διαδηλωτές, με αναφορά στην εκτίμηση της αστυνομίας για 90.000. «Αν και η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, το πλήθος ήταν μικρότερο αυτού του 1992, όταν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι» συμπληρώνεται, ενώ υπογραμμίζεται πως το 1992 η διαδήλωση είχε τη στήριξη της Εκκλησίας, η οποία αυτή τη φορά κράτησε αποστάσεις, «παρά την παρουσία κάποιων ακραίων κληρικών». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην προτροπή του μητροπολίτη Άνθιμου, «διαδηλώστε αδέρφια μου».

 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται η εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».  

Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ʻελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίαςʼ. Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: