Υπάρχουν μουσεία και… μουσεία. Όπως αυτό που στεγάζεται στο παγωμένο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το Icelandic Phallological Museum και αποτελεί το «σπίτι» για περισσότερα από 280 μόρια από 93 διαφορετικά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.
Ο «εγκέφαλος» πίσω από την ίδρυση του εν λόγω μουσείου, είναι ο Ισλανδός καθηγητής Ιστορίας, Sigurður Hjartarson (φωτογραφία) ο οποίος όταν ήταν 33 ετών, έλαβε ως δώρο ένα πέος ταύρου. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Παρακάτω, ο γιος του καθηγητή, Hjörtur Gísli Sigurðsson, που εργάζεται ως έφορος στο μουσείο, εξηγεί πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο μέρος.
Ο ιδρυτής του μουσείου, Sigurður Hjartarson
«Ο πατέρας μου ξεκίνησε τη συλλογή το 1974. Το πρώτο δείγμα, ήταν ένα πέος ταύρου. Ο φίλος του του το έδωσε έτσι για πλάκα αλλά του έδωσε την ιδέα να αρχίσει να τα συλλέγει. Το μουσείο άνοιξε για το κοινό, το 1997», λέει ο ίδιος. Ερωτηθείς για το πώς ένοιωσε όταν ο πατέρας του ξεκίνησε μια τέτοια συλλογή, ο ίδιος απαντά: «Ξεκίνησε να συλλέγει όταν ήμουν 10 ετών, έτσι μεγαλώνοντας το αποδέχτηκα ως φυσιολογικό, που ήταν άλλωστε. Έζησα απίστευτες περιπέτειες με τον πατέρα μου, σε απομακρυσμένα σημεία για τις ανάγκες της συλλογής. Έχουμε και ένα μόριο ανθρώπου, από έναν 95χρονο ο οποίος μας είχε στείλει επιστολή το 1996 με την οποία γινόταν δότης και όταν πέθανε, το 2011, οι γιατροί το αφαίρεσαν».
«Η συλλογή του μουσείου, ποικίλλει: από ένα κομμάτι πέους γαλάζιας φάλαινας μήκους 170 εκ., μέχρι το πεϊκό οστό ενός χάμστερ, μήκους 2 χιλιοστών για το οποίο απαιτείται μεγεθυντικός φακός», όπως ισχυρίζεται ο Hjörtur Gísli, το μουσείο περιλαμβάνει δείγματα και από ξωτικά και τρολ από την ισλανδική παράδοση, ενώ στα εκθέματα περιλαμβάνονται και χειροτεχνήματα, όπως αμπαζούρ φτιαγμένα από τα όσχεα ταύρων.
Το Phallological Museum «δέχεται επισκέψεις από κάθε λογής ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι βλέπουν τη χιουμοριστική πλευρά και άλλοι πάλι το βλέπουν με επιστημονική ματιά. Πέρυσι, είχαμε ούτε λίγο, ούτε πολύ, πάνω από 20.000 επισκέπτες, κυρίως γυναίκες».