Πως και πότε «κλείδωσε» η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα
Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δύο υψηλόβαθμα στελέχη από το Υπουργείο Εξωτερικών είχαν αναλάβει συνομιλώντας με τους ομολόγους τους στην Άγκυρα, να κλείσουν την ακριβή ημερομηνία χωρίς να διαρρεύσει νωρίτερα.
Την Κυριακή το βράδυ οριστικοποιήθηκε η 5 και η 6η Δεκεμβρίου και ανακοινώθηκε ταυτόχρονα τη Δευτέρα το μεσημέρι από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός ότι επίκειται κοινό υπουργικό συμβούλιο δεν γνώριζαν ούτε οι πολύ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι το Σάββατο στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδους κορυφής εκτιμούσαν ότι μετά τις τουρκικές προκλήσεις δεν προβλέπεται αυτό να συγκληθεί πριν από το τέλος του χρόνου!
Η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση ότι θα υποδεχτεί τον Αχμετ Νταβούτογλου στην Αθήνα επιδιώκει να αποκλιμακώσει την ένταση κυρίως διότι θεωρεί ότι μπορεί να θέσει επί τάπητος και χωρίς ενδιάμεσους όλες τις τουρκικές προκλήσεις τόσο από το Μπαρμπαρός, όσο και από τις δηλώσεις της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.
Αναμένουμε πάντως να δούμε εάν μέχρι την επίσκεψη θα έχει αποσυρθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την Κυπριακή ΑΟΖ όπως επίσης και η σχετική ναυτική οδηγία η οποία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.
Για το αν και πότε θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί το τρίτο κοινό υπουργικό συμβούλιο, έγιναν πολλές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξαν αντικρουόμενες εισηγήσεις, όμως τελικά επικράτησε η σκέψη ότι θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα να μην αναβάλλουμε κάτι που έχουμε συμφωνήσει εδώ και πολλούς μήνες και να κάνουμε σαφές ότι έχουμε πολυεπίπεδο ρόλο στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής μετά και τη συμφωνία του Καΐρου.