Πως ψήνουμε/καπνίζουμε τις μελιτζάνες για μελιτζανοσαλάτα;
Τη μελιτζάνα την ψήνουμε με 3 τρόπους:
- στο φούρνο (ψητή),
- στα κάρβουνα (καπνιστή)
- ή σε ανοιχτή φωτιά ημικαπνιστή (μισοκαπνισμένη).
Διαλέξετε όποιον τρόπο σας αρέσει, ψήστε/καπνίστε τις μελιτζάνες σας, και φτιάξτε τη θεϊκή μελιτζανοσαλάτα
Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου υλικό. Τη φτιάχνω από γλυκό κουταλιού μέχρι μαγειρευτή.
Είναι το χαβιάρι των φτωχών κατά την λαϊκή ρήση.
Για να φτιάξω μελιτζανοσαλάτα, μπορώ να ψήσω τη μελιτζάνα που θα γίνει νόστιμη ή να την καπνίσω που θα πάρει το ιδιαίτερο καπνιστό άρωμα και θα γίνει ξεχωριστή.
Μελιτζάνες στα κάρβουνα
Με την πιο ιδιαίτερη καπνιστή γεύση.
Πάνω στα κάρβουνα λοιπόν, βάζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει τελείως η σάρκα τους. Ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται πάντα από την ένταση της φωτιάς. Περίπου θα χρειαστείτε 30′, αλλά πάντα τσιμπάτε με πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι μαλάκωσε η σάρκα της.
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει και να στραγγίξει καλά. Επειδή σκάει στο ψήσιμο βγάζει αρκετά υγρά. Αν δεν στραγγίζετε καλά τα υγρά, θα βγουν τα στην μελιτζανοσαλάτα και στο πιάτο σας.
Στο τέλος, η γεύση θα είναι έντονα καπνιστή που οι λάτρεις του είδους εκτιμούν ιδιαιτέρως.
Η καπνιστή μελιτζάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα για σαλάτα ή πουρέ αλλά μπορεί να συντηρηθεί και 3-4 ήμερες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη.
Μελιτζάνες ψητές σε ανοιχτή φωτιά
Ο πιο γρήγορος τρόπος για ψητή μελιτζάνα.
Γύρω από την εστία γκαζιού, ντύνουμε με αλουμινόχαρτο για να μην τρίβουμε για καθάρισμα μετά το ψήσιμο. Τρυπάμε ολόγυρα με πιρούνι τη σάρκα της μελιτζάνας. Τις ακουμπάμε πάνω πάνω στην εστία και τις ψήνουμε γυρίζοντας τες τακτικά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να καεί η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν και στραγγίσουν τις καθαρίζουμε με προσοχή.
Αυτό παίρνει γύρω στα 20′. Επίσης, μπορείτε να αρχίσετε και να καψαλίσετε τις μελιτζάνες για 5-6 λεπτά στο γκαζάκι και να τις τελειώσετε στο φούρνο, ψήνοντάς τες για περίπου 25′.
Μελιτζάνες ψητές στο φούρνο
Είναι ψητή, αλλά δεν έχει καθόλου την ένταση του καπνίσματος.
Τρυπάμε ολόγυρα τις μελιτζάνες, τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40′ μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε τραβώντας την σάρκα με ένα κουτάλι.
Αυτός ο τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας για μελιτζανοσαλάτα, είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τις πιο ήπιες και απαλές γεύσεις.
Πώς καθαρίζουμε την ψητή μελιτζάνα;
Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, αφού ψηθούν οι μελιτζάνες και κρυώσουν ελαφρά ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, καθαρίζουμε την σάρκα.
1. Κρατώντας το κοτσάνι με το ένα χέρι, με το άλλο χέρι κι ένα κουτάλι, ανοίγουμε τη μαλακή πλέον μελιτζάνα και τραβάμε και ξεκολάμε την ψημένη σάρκα της από την καμένη φλούδα
2. Βαζουμε όλη την ψυχα της μελιτζανας σε σουρωτήρι κι αφηνουμε να στραγγισει καλά.
3. Μέτα την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι, ή τη λιώνουμε με πιρούνι ή μπλέντερ, ανάλογα με την απαίτηση της κάθε συνταγής.
Απολαύστε την ψητή μελιτζάνα σε χίλιες δυο παρασκευές αλλά ακόμα και ψητή σκέτη με λίγο αγουρέλαιο και λίγο ανθό αλατιού- την απόλυτη γκουρμέ γεύση της μελιτζάνας.
Από ‘κει και πέρα, φτιάξτε όποια συνταγή αγαπάτε με τα υλικά της αρεσκείας σας, γιατί η μελιτζάνα είναι ένα υλικό που αγαπάει τους πολλούς συνδυασμούς, πχ το γιαούρτι, βλ. μελιτζανοσαλάτα, το ταχίνι βλ. Μελιτζανοσαλάτα µε ταχίνι και φιστίκια Αιγίνης, ή μπαμπαγκανους, τη φέτα βλ. μελιτζανοσαλάτα στο τηγάνι ή μελιτζανοσαλάτα με φέτα, το ανθότυρο, το σκόρδο, την πιπεριά φλωρίνης, ξύδι, λεμόνι, και απαραίτητα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό