Πώς μια υπερπροστατευτική μαμά επηρεάζει τη σχέση με το αγόρι σου;

Έχω 2 χρόνια σχέση με ένα εξαιρετικό παιδί, που θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν στον κόσμο. Όμως με τη μητέρα μου τσακωνόμαστε συνέχεια επειδή θεωρώ ότι είναι υπερπροστατευτική. Για παράδειγμα, μου θίγει συνέχεια το ζήτημα του γάμου.

Ειδικά τώρα που θα πάει στρατό με ρωτάει ποτέ θα αρραβωνιαστούμε. Ξέρει πολύ καλά το αγόρι μου και τον αγαπάει. Αλλά έχει τον φόβο ότι μετά τον στρατό θα με παρατήσει. Επίσης, τώρα που θα λείπει, μου λέει συνέχεια ότι δεν θα βγαίνω βράδυ με φίλες μου ή θα βγαίνω αλλά μαζί με τις αδελφές μου και όχι μόνη  μου και είναι πολύ άσχημο.

Μαλώνουμε έντονα πολλές φορές

Το χειρότερο είναι ότι το συζητάει με τις αδελφές μου. Και πίσω από την πλάτη μου και μπροστά μου. Η μια ειδικά βάζει λόγια στη μάνα μου καθώς δεν τον συμπαθεί και συνέχεια όταν βγαίνουμε μαζί, μετά ό,τι και αν κάνουμε, πάει και το μαρτυράει στη μαμά. Είναι 15 ετών αλλά δεν μου αρέσει καθόλου. Της λέω να το κόψει αλλά δεν αλλάζει. Ο πατέρας μου δυστυχώς δεν ζει. Και η ίδια θέλει να κάνει έλεγχο στη ζωή μου.

Όταν δεν πάω με τα νερά της, μαλώνουμε και έχω σκεφτεί πολλές φορές να φύγω από το σπίτι γιατί πληγώνομαι όταν μου λέει ότι δεν τη σέβομαι και ότι είμαι παλιοκόριτσο ενώ δεν είμαι. Δεν ξέρω τι να κάνω. Μαλώνουμε έντονα πολλές φορές. Δεν έχω δουλειά και σπουδάζω. Να παραμείνω 1 χρόνο μέχρι να τελειώσω τις σπουδές ή να φύγω και να βρω δουλειά παράλληλα με τη σχολή;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Είναι φυσιολογική η αγωνία της μητέρας σας, από τη στιγμή που λείπει από τη ζωή ο πατέρας σας. Αυτό το γεγονός της φορτώνει με άγχος και ευθύνη. Από την άλλη όμως, εσείς είστε που θα αποφασίσετε τι θα κάνετε με τη σχέση σας, αν θα αρραβωνιαστείτε ή παντρευτείτε.

Για να το κατανοήσουν αυτό δεν χρειάζεται να τους αφήνεται περιθώρια συζήτησης σε αυτό το θέμα και με αυτόν τον τρόπο που περιγράφετε. Ούτε βέβαια η μικρή σας αδερφή έχει λόγο σε αυτό. Η πιθανότητα να ζηλεύει είναι πολύ μεγάλη. Αυτό αναγκαστικά δεν είναι κακό. Αρκεί να ειπωθεί.

Όλα θα γίνουν στον καιρό τους

Όσο εσείς είστε σίγουρη για την επιλογή σας και δεν αφήνετε περιθώρια αμφιβολιών τόσο περισσότερο πιθανό είναι, με το χρόνο ,να αλλάξουν στάση και οι δικοί σας. Μπορεί να εκφέρουν αμφιβολίες, έγνοιες αλλά όχι κριτική και μάλιστα με επιθετικούς προσδιορισμούς. Την επιθετικότητα θα την απαγορεύετε από όπου και αν προέρχεται.

Τα ίδια ισχύουν και για τις εξόδους. Σε ότι αφορά στις σκέψεις σας για το αν θα μετακομίσετε, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να σκεφτείτε επιπλέον τους πρακτικούς λόγους. Φαίνεται καλύτερα να τελειώσετε τη σχολή, να βρείτε ικανοποιητική δουλειά και να αποφασίσετε πότε θα μετακομίσετε.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: seferiadis.dimitris@yahoo.gr

Τι έχει σημασία στη σχέση πριν τον γάμο και όλοι μπορεί να ξεχάσουμε;

Πόσο μπορεί να κρατήσει η καλοκαιρινή σου σχέση;

Διαφορά ηλικίας στη σχέση: Έχει περισσότερες εμπειρίες από εμένα και νιώθω μειονεκτικά…

Ο κολλητός μου έκανε σχέση με την αδερφή μου: Γιατί μου έλεγαν ψέματα;

Σχέση με παντρεμένο: Ήταν ο εργοδότης μου – Μπορεί να λειτουργήσει αυτό που έχουμε;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: