Πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο ενός χωρισμού! Τι πρέπει να κάνεις…

Ένας χωρισμός είναι μεγάλη συναισθηματική αναστάτωση και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου σου δίνει τις κατευθύνσεις για να νιώσεις καλύτερα.

Το διαζύγιο ή ο χωρισμός από μία σοβαρή σχέση θεωρούνται από τις πιο επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει το άτομο. Αυτό, μεταξύ άλλων, συμβαίνει και επειδή εκείνη τη στιγμή νιώθεις πως ο πόνος δεν θα σταματήσει ποτέ. Συχνά αναρωτιέσαι: «Πόσο καιρό θα μου πάρει να το ξεπεράσω;», «Πώς θα είναι η ζωή δίχως τον σύντροφό μου;», «Θα βρω κάποιον άλλο ή μήπως καταλήξω μόνη μου;». Όλη αυτή η αβεβαιότητα, πολλές φορές, φαντάζει χειρότερη από μια δυστυχισμένη σχέση!

ΓΙΑΤΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΤΟΣΟ;

-Ακόμα και όταν η σχέση σου δεν σε κάνει πια ευτυχισμένη και δεν καλύπτει τις ανάγκες σου, ο χωρισμός από τον σύντροφό σου δεν παύει να αποτελεί μια απώλεια. Απώλεια του γνωστού, του οικείου, των όσων έχεις ονειρευτεί για το μέλλον, της δέσμευσης σε έναν άνθρωπο, ενός μέρους του εαυτού σου. Έτσι, αρχίζουν να σε κυριεύουν η απογοήτευση, το στρες, ο θρήνος.

-Δεν είναι σπάνιο, όταν βιώνεις έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη και θυμό, να σου δημιουργείται η πεποίθηση πως η διάθεσή σου δεν θα ξαναλλάξει, με αποτέλεσμα να βυθίζεσαι όλο και πιο πολύ στη μελαγχολία και την παθητικότητα.

-Καθώς νιώθεις μόνη και μελαγχολική, τείνεις να απομονώνεσαι από του γύρω σου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεις με περισσότερη απαισιοδοξία το μέλλον και να βυθίζεσαι στις αρνητικές σου σκέψεις.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ...

1. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να θρηνήσει αυτό που έχασε, αλλά θυμήσου πως όσο δυνατά κι αν είναι τα συναισθήματα που βιώνεις αυτή τη στιγμή δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Αποδέξου πως είναι φυσιολογικό να περάσεις από αυτό το στάδιο.

2. Μην ξεχνάς πως τα όνειρά σου για το μέλλον είναι ακόμα εκεί. Θα τα αναβιώσεις στο πλευρό ενός νέου συντρόφου που θα είναι πραγματικά δίπλα σου.

3. Διέθεσε το χρόνο σου σε ανθρώπους που ξέρουν να σε ακούν, να κατανοούν τα συναισθήματά σου και να σε αποδέχονται όπως είσαι. Προσπάθησε να μην κρατάς μέσα σου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

4. Ανανέωσε το κοινωνικό σου δίκτυο, ειδικά στην περίπτωση που μαζί με τον πρώην σύντροφο αναγκάζεσαι να αποχωριστείς και κοινούς σας φίλους.

5. Αποδέξου πως θα χρειαστείς ένα χρονικό διάστημα αρκετό προκειμένου να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις σου. Μια περίοδος που δεν θα είσαι τόσο αποδοτική στη δουλειά ή που δεν θα μπορείς να φροντίζεις τους γύρω σου τόσο, όσο πριν. Δεν υπάρχει η υπερ – γυναίκα!

6. Φρόντισε τον εαυτό σου. Όπως μετά από ένα κρύωμα το σώμα χρειάζεται φροντίδα και ξεκούραση για να ανακάμψει, έτσι και ο συναισθηματικός σου εαυτός. Χαλάρωσε, ελαχιστοποίησε άλλους στρεσογόνους παράγοντες που ενδεχομένους υπάρχουν παράλληλα στη ζωή σου και βάλε στο καθημερινό πρόγραμμά σου δραστηριότητες που σε γεμίζουν με ηρεμία και ικανοποίηση.

7. Δώσε προτεραιότητα στις ανάγκες σου. Υπερασπίσου αυτό που θεωρείς σωστό και το καλύτερο για σένα, ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με αυτά που ήθελε από σένα ο πρώην σου. Πες «όχι» δίχως ενοχές σε ό,τι είναι αντίθετο με σένα!

Σε κάθε περίπτωση, ένας χωρισμός μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή σου και να πυροδοτήσει μια σειρά από δυσάρεστα και αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, έχει σημασία να μην ξεχνάς πως υπάρχουν πολύ τρόποι προκειμένου να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση αρκεί να θυμάσαι πως ο τελικός στόχος είναι να «προχωρήσεις στη ζωή σου» και να μην εισπράττεις κάτι λιγότερο από αυτό που σου αξίζει!

olagiatingunaika.gr

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: