Είναι από τα ελληνικά, «παραδοσιακά» ορεκτικά που συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε όταν τρώμε σε ταβέρνες, γιατί στο μυαλό μας το τηγάνι είναι λίγο κουραστικό και «μπελαλίδικο». Κι αυτό γιατί το… στοίχημα κάθε μαγείρισσας με τις τυροκροκέτες είναι αν θα καταφέρει να τις κάνει τραγανές απ’ έξω και τόσο μαλακές από μέσα που να λιώνουν στο στόμα. Μ’ αυτή τη συνταγή σας εγγυόμαστε ότι θα τα καταφέρετε, χωρίς να δυσκολευτείτε και χωρίς να σπαταλήσετε πολλή ώρα πάνω απ’ το τηγάνι.
Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 15 περίπου τυροκροκέτες)
100 γραμμάρια φέτα που θα έχετε λιώσει με ένα πιρούνι
100 γραμμάρια γκούντα (ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της προτίμησής σας) τριμμένη
100 γραμμάρια γραβιέρα (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσένταρ ή ρεγκάτο)
1 αυγό και ένα ασπράδι
Ελάχιστο γάλα
Τριμμένο πιπέρι
Λίγο αλεύρι γενικής χρήσης
Λάδι για τηγάνι
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Βήμα 2ο
Καλύψτε το μπολ με την κλασική πλαστική μεμβράνη για τρόφιμα και αφήστε το στο ψυγείο για 45 λεπτά. Έτσι, το μίγμα θα «σφίξει» και θα μπορέσετε να το επεξεργαστείτε καλύτερα.
Βήμα 3ο
Σε ένα πιάτο ρίξτε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, αρχίστε να σχηματίζετε μια- μια τις τυροκροκέτες στο σχήμα που θέλετε (στρογγυλές, που είναι πιο εύκολες, ή μακρόστενες).
Βήμα 4ο
Μόλις τις πλάσετε, περάστε τις απ’ το αλεύρι πριν τις τηγανίσετε.
Βήμα 5ο
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε λάδι μέχρι να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του. Έπειτα, τοποθετήστε μια- μια τις τυροκροκέτες μέσα μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν. Το μυστικό, για να σας βγουν τραγανές απ’ έξω και ζουμερές από μέσα, είναι να αφήσετε το λάδι να κάψει πριν τις βάλετε στο τηγάνι, αλλά και να μην τις στριμώξετε- αν σας βγουν πολλά τεμάχια, προτιμήστε να τις βάζετε σταδιακά σε δόσεις. Διαφορετικά, η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και οι τυροκροκέτες δεν θα γίνουν αρκετά τραγανές.
Βήμα 6ο
Απλώστε χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο, πάνω στο οποίο θα βάλετε τις έτοιμες τυροκροκέτες. Με το κόλπο αυτό, το χαρτί θα απορροφήσει το λάδι και δεν θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες (ήδη το τηγάνισμα έχει αρκετές).
Βήμα 7ο
Σερβίρετε το ορεκτικό σας αφού του ρίξετε χυμό λεμονιού- είναι μια μικρή πινελιά που θα τις νοστιμίσει.
Και κάποιες πρωτότυπες ιδέες σερβιρίσματος…
1. Μπορείτε να τις σερβίρετε με ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή μια οδοντογλυφίδα- ιδανική ιδέα για finger food ή για το παιδικό πάρτι.
2. Για ακόμα πιο γεμάτη γεύση, συνοδεύστε τις με μια ποικιλία από σος, από το κλασικό σκέτο γιαούρτι (που είναι και υγιεινό) μέχρι κέτσαπ, μαγιονέζα ή σος μουστάρδα- μέλι, που έχει πιο ανάλαφρη και καλοκαιρινή γεύση. Την φτιάχνετε πανεύκολα, ανακατεύοντας μισό φλιτζάνι μουστάρδα και ίση ποσότητα μελιού, 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο).
3. Μπορείτε επίσης να γαρνίρετε με σουσάμι μόλις τις βγάλετε απ’ το τηγάνι, αν θέλετε να γίνουν ακόμα πιο τραγανές.
Αν σας περισσέψουν, κόψτε τις στη μέση και βάλτε τις στο σάντουιτς των παιδιών αντί για τυρί!
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό