Υλικά
- 2½ φλιτζάνια Ρύζι Bonnet ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ¾ φλιτζανιού σάλτσα ντομάτας* (βλ. παρακάτω)
- ½ φλιτζάνι pesto* (βλ. παρακάτω)
- 6-7 ίνες από κρόκο Κοζάνης, τριμμένες και διαλυμένες σε 3 κουτ. σούπας νερό
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- ¾ φλιτζανιού χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για το pesto
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ή άνηθο χοντροκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Eκτέλεση
Βράζετε το ρύζι σε 5 φλιτζάνια νερό για 12-15 λεπτά και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύετε με πιρούνι για να γίνει σπυρωτό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε τις σάλτσες.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρείτε τη δάφνη.
Για το pesto: Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν λείο μίγμα.
Μοιράζετε το ρύζι σε τρία ξεχωριστά μπολ. Προσθέτετε στο ένα μπολ τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί. Στο δεύτερο μπολ ρίχνετε το pesto και ανακατεύετε καλά, και στο τρίτο μπολ προσθέτετε τον κρόκο Κοζάνης ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα.
Παίρνετε μια στρογγυλή φόρμα (με ή χωρίς τρύπα στη μέση) και στρώνετε μέσα της πρώτα το πράσινο ρύζι με το pesto. Πιέζετε λίγο για να στρωθεί ομοιόμορφα. Μετά βάζετε το κίτρινο, το ισιώνετε με τον ίδιο τρόπο και, τέλος, το κόκκινο.
Αφήνετε το ρύζι στη φόρμα μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος. Ξεφορμάρετε σε στρογγυλή πιατέλα και γαρνίρετε το ρύζι με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης — Food styling: Αντωνία Κατή
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό