Πώς να τσεκάρεις αν τα προβλήματα στη σχέση σου οφείλονται σε φοβία δέσμευσής του
Είναι από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα στις σχέσεις τους και για αυτό η ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τα σημάδια.
Έχει τύχει να αντιμετωπίσεις προβλήματα δέσμευσης στη σχέση σου; Έχεις νιώσει πως ενώ έχεις βρει τον ιδανικό για εσένα σύντροφο, εκείνος κάνει πάντα πίσω και φαίνεται να ασφυκτιά στη σχέση σας, ειδικά όταν έρχεστε πιο κοντά και τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά ανάμεσά σας; Μήπως τελικά έχει «αλλεργία στη δέσμευση»;
Ακολουθούν μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις:
1. Φεύγει «τρέχοντας» από τις σχέσεις. Ο άντρας που δυσκολεύεται να δεσμευτεί, φεύγει από τη σχέση ακόμα κι όταν βλέπει πως τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά μαζί σου και γενικότερα πως η σχέση σας εξελίσσεται. Δεν μπορεί, δηλαδή, να διαχειριστεί τη συναισθηματική εγγύτητα που αναπτύσσεται ακόμα κι αν εσύ είσαι «η μία και μοναδική».
2. Τον καταβάλλει ο φόβος. Βλέπεις πως στη σκέψη και μόνο του να περάσετε μαζί το υπόλοιπο της ζωής σας εκείνος «παγώνει» και τρομοκρατείται. Φοβάται πως θα χάσει την ανεξαρτησία του, θα πληγωθεί ή θα απορριφθεί. Συνήθως, προϋπάρχει κάποιο ιστορικό κακοποίησης, απώλειας, χωρισμού των γονέων ή παιδικού τραύματος.
3. Έχει παρελθόν σύντομων σχέσεων. Μήπως ο σύντροφός σου δεν έχει συνάψει ποτέ μια μακροχρόνια σχέση; Μήπως αναζητά συνεχώς τον προσωπικό του χώρο και χρόνο, δίνει προτεραιότητα μόνο στη δουλειά του και σε οικονομικά ζητήματα ή αναφέρεται στην κοινή σας ζωή σαν κάτι που θα έρθει «κάποια μέρα»;
4. Βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες. Μπορεί να ακούς συχνά από εκείνον εκφράσεις όπως: «Χρειάζομαι περισσότερο χώρο», «Δεν νιώθω έτοιμος», «Βιώνω πολύ στρες αυτήν την περίοδο», «Θεωρώ πως δεν είμαι οικονομικά ανεξάρτητος». Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να διερευνήσεις μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτά. Άλλωστε, στρες και οικονομικές δυσκολίες πάντα θα προκύπτουν. Αποτελεί, όμως, αυτό καθαυτό λόγο για να μην προχωρήσεις στο γάμο, εάν νιώθεις πως έχεις βρει τον άνθρωπο που σε συμπληρώνει και σε κάνει ευτυχισμένο;
Τι μπορείς να κάνεις:
-Συζήτησε με τον σύντροφό σου τις ανασφάλειες και τους φόβους του, δείχνοντας κατανόηση και αποδεικνύοντάς του έμπρακτα πως εσύ είσαι πραγματικά δίπλα του και πως δεν σκοπεύεις να τον υποτιμήσεις, αναιρέσεις ή αλλάξεις.
-Ρώτησέ τον πως φαντάζεται τη ζωή μαζί σου μετά από 5 χρόνια και δείξε του πως οι όποιες αλλαγές θα έρθουν σταδιακά και στο βαθμό που δε θα θιχτεί η ατομικότητά σας.
-Εξήγησέ του πως στόχος σου δεν είναι να τον ελέγξεις, αλλά να βρείτε κοινά μονοπάτια συμβίωσης, ώστε και οι δύο να νιώθετε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.
-Μέσα από γεγονότα και καταστάσεις, προσπάθησε να τον κάνεις να δει πως κάνει καταστροφολογικά σενάρια για την εξέλιξη της σχέσης σας, τα οποία στην ουσία δεν έχουν βάση.
-Σε περίπτωση που θέλεις να σώσεις τη σχέση σου, αλλά δεν ξέρεις πως, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Στην πραγματικότητα, ακόμα και τα άτομα που φοβούνται τη δέσμευση, επιθυμούν μια σταθερή σχέση, αλλά φοβούνται υπερβολικά να το τολμήσουν!