Πώς τα ραντάρ του ΕΟΠΥΥ αποτυγχάνουν να πιάσουν τους παραβάτες γιατρούς – Η εμπειρία ενός 67χρονου

Ένα περιστατικό προ λίγων ημερών αναδεικνύει τις παθογένειες του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ.

Την περασμένη Δευτέρα 67χρονος δικηγόρος Α.Τ. διάβασε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα 17 μέλη της οποίας οργάνωναν και διεκπεραίωναν εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ΑΜΚΑ τρίτων προσώπων, προκαλώντας ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η προγραμματισμένη επίσκεψή του στον παθολόγο του το ίδιο απόγευμα του επιφύλαξε μια ανάλογη αποκάλυψη.

Ο γιατρός ανοίγοντας τον φάκελό του με βάση τον ΑΜΚΑ για να προχωρήσει σε μία συνταγογράφηση είδε πως είχαν γραφτεί από άλλο γιατρό τέσσερις συνταγές για εμβόλια. Στον 67χρονο είχαν γραφτεί σε διάστημα λίγων ημερών και τα δύο εμβόλια του έρπητα ζωστήρα που κυκλοφορούν (τόσο το σκεύασμα με ζώντα εξασθενημένο ιό όσο και το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο), του πνευμονιόκοκκου καθώς και της ηπατίτιδας Α. Οι συνταγές είχαν εκτελεστεί. Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε ιδέα – ούτε συνταγές είχε ζητήσει ούτε εμβόλια είχε λάβει ούτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό γνώριζε.

H γνωστοποίηση, που έκανε ο 67χρονος άμεσα αρμοδίως (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ), ενεργοποίησε τα alarm των υπηρεσιών. Δεν αποτελούν, ωστόσο, τον κανόνα οι αναφορές και οι καταγγελίες, πολύ δε περισσότερο η γνώση και ο έλεγχος των ίδιων των πολιτών για το πώς χρησιμοποιείται ο προσωπικός τους ΑΜΚΑ στη συνταγογράφηση των εξετάσεων και των φαρμάκων. Έλλειμμα διαπιστώνεται και στην ελεγκτική διαδικασία από πλευράς της πολιτείας στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που αποτελούν βασικούς σταθμούς της διαδρομής των πολιτών μέσα στο σύστημα υγείας.

Η προσπάθεια να θωρακιστεί το τρωτό όπως αποδεικνύεται σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι συνεχής, ιδίως τους τελευταίους μήνες. «Ξέρουμε πως υπάρχουν τρύπες στο σύστημα και προσπαθούμε να τις ‘’κλείσουμε’’» λένε τα στελέχη του υπουργείου Υγείας. Η τελευταία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα «κλείσει» με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: