Πώς θα αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών στα τρόφιμα, που πολλές φορές “σερβίρονται” στο πιάτο μας, προκαλώντας τροφικές δηλητηριάσεις και δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι, γιατί η υψηλή θερμοκρασία είναι ιδανική για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων που κάνουν τα τρόφιμα πιο ευπαθή.

To γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευπαθή το καλοκαίρι.

Τα συνήθη συμπτώματα των δηλητηριάσεων

  • Ναυτία και εμετός
  • Πόνος στην κοιλιά και διάρροια
  • Εφίδρωση

Για την τροφική δηλητηρίαση δεν απαιτείται ειδική θεραπεία με φάρμακα, παρά μόνο δίαιτα για να σταματήσει η διάρροια. Επειδή ο εμετός και η διάρροια προκαλούν απώλεια υγρών και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, απαιτείται η χρήση ηλεκτρολυτικού διαλύματος από το στόμα για τις πρώτες 12-24 ώρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα συνεχίζουν, πρέπει να μεταβείτε σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας.

Ποια τρόφιμα είναι πιο ευπαθή το καλοκαίρι;

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Κρέας, κοτόπουλο, αυγά, θαλασσινά
  • Τροφές με άμυλο (ρύζι, πατάτες κ.λπ.)
  • Εμφιαλωμένα νερά. Οι φιάλες ενίοτε αποθηκεύονται σε ακατάλληλους χώρους με υψηλές θερμοκρασίες ή μεταφέρονται με μέσο που δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους.

Το καλοκαίρι τρώμε συχνότερα σε εστιατόρια, γι’ αυτό πρέπει πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι συχνά δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες συντήρησης-ψύξης των τροφίμων αλλά και καθαριότητας.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Τα παγωτά να μην είναι λιωμένα και παγωμένα ξανά και ο καταψύκτης τους να μην είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.
  • Αποφεύγετε φαγητά με μπαχαρικά και σάλτσες, γιατί είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μικροβίων.
  • Προσοχή στην ημερομηνία λήξης σε γάλα και εμφιαλωμένα νερά.
  • Δοκιμάστε το φρέσκο γάλα πριν το χρησιμοποιήσετε. Καλό θα ήταν να το ζεστάνετε λίγο πριν το πιείτε, γιατί μόνο έτσι μπορείτε να καταλάβετε εάν είναι αλλοιωμένο. Αν έχει αλλοιωθεί, θα “κόψει” αμέσως, κάτι που δεν θα φανεί εάν το καταναλώσετε κρύο.
  • Μην αφήνετε ευαίσθητα τρόφιμα εκτός ψυγείου και μην τρώτε σε εστιατόρια που δεν γνωρίζετε.
  • Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλλοίωση, γι’ αυτό, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, πρέπει να καταψυχθούν.

Tips

  • Επειδή το καλοκαίρι τρώμε συχνότερα σε εστιατόρια, ορισμένα από τα οποία συχνά δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες συντήρησης και ψύξης των τροφίμων αλλά και καθαριότητας στην παρασκευή της τροφής, κινδυνεύουμε ιδιαίτερα από τροφικές δηλητηριάσεις.
  • Κατά την προετοιμασία του φαγητού πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι, και κυρίως όταν μαγειρεύουμε ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: