Όσο υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις τόσο θα υπάρχει και η περίπτωση να δοκιμαστούν ή ακόμα και να κλονιστούν από τρίτα άτομα, που εισέρχονται στη δυάδα και διαταράσσουν την ισορροπία της.
Με λίγα λόγια, η δημιουργία παράλληλων epωτικών σχέσεων είναι μια πιθανότητα, ιδιαίτερα αυξημένη στις μέρες μας. Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι έχουν καταπιαστεί να βρουν την απάντηση στο γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι λόγοι είναι προφανώς ποικίλοι.
Γράφει η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν μαγικά… χάπια ή συνταγές κατά της απιστίας… Και αυτό που σίγουρα δεν πρόκειται να λειτουργήσει, είναι το να υποχρεώσει κανείς το ταίρι του σε όρκους αιώνιας πίστης. Μόνο με τη δέσμευση για ειλικρίνεια, την καλή επικοινωνία και την ικανοποιητική και για τους δύο σχέση, υπάρχει περίπτωση να διατηρηθεί μια σχέση χωρίς το ένα από τα δύο μέλη της να συνάψει και μια παράλληλη σχέση.
Και πώς το καταφέρνεις αυτό; Με την κουβέντα! Γιατί έτσι γνωρίζεστε και η έλξη του για κάποιο άλλο άτομο απομυθοποιείται, ο ενθουσιασμός του… σκοτεινού μυστικού μετριάζεται και αρχίζει να σκέφτεται και τις αρνητικές συνέπειες. Ωστόσο, αν τυχόν συνεχίζεις να αναρωτιέσαι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απατούν, παρακάτω σού έχουμε τα ψυχολογικά προφίλ τους:
Αυτός που παίρνει ρίσκα
Είναι το άτομο που θέλει να νιώθει ότι ζει επικίνδυνα και η αδρεναλίνη του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να νιώθει ζωντανός και να είναι ευχαριστημένος. Απατά διότι χρειάζεται γρήγορες εναλλαγές, τον τρομάζει η ρουτίνα και ωθεί τον εαυτό του σε νέες ‘ανακαλύψεις’, ακόμα κι αν αυτό έχει αρνητικές συνέπειες.
Ο… καλοπερασάκιας
Είναι ο τύπος του μπον βιβέρ, που επικεντρώνει την απόλαυση κυρίως στον σeξουαλικό τομέα. Απατά διότι μέσα του έχει συνδέσει τις διαφορετικές σeξουαλικές εμπειρίες με την καλοπέραση. Πρόκειται για ένα εγωκεντρικό άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις, που έχει έναν πολύ περιορισμένο στόχο ζωής.
Ο φοβισμένος
Αυτός ο τύπος του ατόμου φοβάται τον εαυτό του, το ταίρι του, τα χρόνια που περνούν, κάποια αλλαγή στη ζωή του ζευγαριού, το γεγονός ότι δεν κράτησε το σκορ των σeξουαλικών επιδόσεων αρκετά ψηλά. Δρα συνήθως σπασμωδικά, προσπαθώντας να καταλαγιάσει τους φόβους του και ο βαθμός ευχαρίστησής του από την απιστία είναι χαμηλός.
Ο ανασφαλής
Το άτομο αυτό ταλανίζεται από αμφιβολίες, για το αν είναι αρκετός για τον άλλο, αν είναι καλός, αν μπορεί να ικανοποιήσει και μια άλλη (και μια άλλη, και ακόμα μια άλλη) γυναίκα ή άνδρα. Αυτός ο σύντροφος χρησιμοποιεί την απιστία ως ένα τεστ του ίδιου του εαυτού και μέσα από αυτή την πράξη αντλεί αυτοπεποίθηση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτή η αυτοπεποίθησή του κλονίζεται γρήγορα και πρέπει να αποδείξει στον εαυτό του ξανά την αξία του.
Ο συναισθηματικά ανώριμος
Πρόκειται για τον σύντροφο που δυσκολεύεται να κάνει μια συναισθηματική επένδυση σε ένα άλλο άτομο και περνάει επιφανειακά από σχέση σε σχέση, της μιας βραδιάς ή των λίγων ημερών. Δεν λαμβάνει υπόψιν του τις ανάγκες του/ της εκάστοτε συντρόφου, ούτε καν του ίδιου του εαυτού, και πορεύεται με έναν ανέμελο και επιδερμικό τρόπο.
Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Νευροψυχολόγος
Μήπως έχεις εξάρτηση από το Facebook; Τα 24 σημάδια που προειδοποιούν!
Κεφάλαιο «Απιστία»: Αξίζει ο απατημένος σύντροφος να δείξει συμπόνοια;
sxeseis-teen