Για το και την καταλυτική επίδρασή του στις ανθρώπινες σχέσεις, και ειδικά στις σχέσεις των ζευγαριών, έχουν γραφτεί πολλά. Και καλά και κακά: από το ότι τίποτα πια δεν μπορεί να μείνει κρυφό, έως το ότι πρόκειται για το σύγχρονο δαίμονα που δεν χρειάζεται να σε έλξει προς τον πειρασμό, απλώς σου τον σερβίρει στο avatar και τα υπόλοιπα είναι πάνω κάτω γνωστά…
Δυστυχώς, για την περίπτωση των social media και του πώς φτάνουμε να βλέπουμε τη ζωή των άλλων –και κυρίως του καλού μας– από την «κλειδαρότρυπα» ισχύει ό,τι και στην πραγματική ζωή. Κάποια πράγματα είναι Θεία Πρόνοια που δεν τα ξέρεις.
Από ένα σημείο και μετά, το να παρακολουθείς –θέλοντας και μη, γιατί είναι εθιστικό το άτιμο– τις αντιδράσεις του, τα ποσταρίσματά του, το πού κάνει like και το τι σχολιάζει, λεπτό προς λεπτό, μπορεί να σε αρρωστήσει.
Άπειρα τα περιστατικά γυναικών που, ζώντας αυτού του είδους το «τσεκάρισμα», μοιραία έπεσαν πάνω σε αλήθειες που αγνοούσαν ή παρεξήγησαν, μετατρέποντας ένα σχόλιο ή ένα friend request σε αιτία χωρισμού ή έστω τεράστιου καβγά.
Εσύ, για να μη χρειαστεί ποτέ να μπεις σε ένα τέτοιο ψυχοφθόρο παιχνίδι και κυρίως για να μη φας τα χρόνια σου μπροστά στο profile page του, προφύλαξε την ψυχική σου ηρεμία με μερικούς απλούς τρόπους.
– Όρισε μέσα στην ημέρα σου ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο που θα λαμβάνεις ενημερώσεις, μηνύματα και θα μιλάς με τους φίλους σου μέσω Facebook. Ακριβώς όπως περιορίζεις το χρόνο ομιλίας σου στο κινητό, για να μη «φουσκώνεις» τους λογαριασμούς, με τον ίδιο τρόπο θέσε από μόνη σου «αεροχρόνο» στις επαφές σου, μέσω social media.
– Όταν μπαίνεις στη σελίδα του στο Facebook για να τον «καλημερίσεις» και κυρίως για να… ρίξεις μια ματιά (και δύο) στη δραστηριότητά του, μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα από κάτι που θα δεις και δεν σου αρέσει. Οι άντρες εκφράζονται πιο… χύμα από εμάς και πολλές φορές δεν εννοούν και την τελευταία τελεία που βάζουν σε ένα μήνυμά τους. Καλό θα είναι να μη φας τη ζωή σου σαν τον Κλουζό των social media, προκειμένου να δεις πού έκανε like και σε ποιον (και κυρίως σε ποια) έγραψε τι. Δηλητηριάζεις με το χειρότερο τρόπο τη σχέση σας, ανοίγεις διάπλατα πόρτες στη ζήλια και δημιουργείς έδαφος για σκληρές κόντρες, χωρίς λόγο.
– Μην μπαίνεις στη διαδικασία να υπενθυμίζεις την παρουσία σου κάθε λίγο και λιγάκι με μηνύματα που υποδηλώνουν ότι είστε μαζί, ότι σου… ανήκει, ότι «κάντε πίσω, κακούργες, είναι δικός μου». Δημιουργείς έδαφος για συζητήσεις, που η κατάληξή τους δεν θα σου αρέσει καθόλου.
– Μην «πιάνεσαι» από το γεγονός ότι εκείνος δεν άλλαξε το status της σχέσης του στη σελίδα του στο Facebook. Δεν σημαίνει πάντα ότι το παίζει διαθέσιμος και ότι δεν υπολογίζει τη σχέση του μαζί σου. Ξέρεις, πολύς κόσμος, παρά τη γενικευμένη τρέλα που λέει ότι δεν έζησες κάτι, αν δεν το πόσταρες στα social media, θέλει να κρατάει την προσωπική του ζωή για τον εαυτό του και μακριά από τα μάτια των… «φίλων». Μήπως να το εκτιμούσες ότι δεν κοινοποιεί την κάθε σας στιγμή; Άλλωστε, τους μεγάλους έρωτες και τις σχέσεις ζωής δεν τις κάνουμε βούκινο στα social media. Τις προστατεύουμε και τις κρατάμε ασφαλείς από το σχόλιο του κάθε άσχετου.
– Ναι, το Facebook είναι ένας τρόπος να επικοινωνείς. Ναι, πολλές φορές καλύπτει τα κενά μέσα στην ημέρα, αλλά μη μάθεις να ζεις μέσα από μηνύματα, τραγουδάκια σε τοίχους και pokes. Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τρέφεται από την επικοινωνία και… όχι, δεν επικοινωνείτε, όταν ανταλλάσσετε καληνύχτες και φιλάκια με emoticons στα inbox. Απλώς σκέψου πόσο αρρωστημένη είναι η εικόνα ενός ζευγαριού που, αντί να βρεθεί, να περάσει καλά, να χαρεί τη μέρα, ανταλλάσσει φωτογραφίες και παίζει online games μέσω Facebook.
– Με τη σειρά σου, ας είσαι κι εσύ προσεκτική στο τι γράφεις και πόσο εκδηλωτική είσαι σε ένα Μέσο, όπου ό,τι δημοσιεύεις τίθεται αυτομάτως σε… δημόσια διαβούλευση. Πρόσeξε τα «φίλτρα» στις ρυθμίσεις σου, ρύθμισε και τη διάθεσή σου, άσε τα υπονοούμενα και τις βαριές κουβέντες και αυτομάτως ελαχιστοποιείς το ρίσκο να εκθέσεις και να εκτεθείς.
Πότε να ανησυχήσεις (για εκείνον):
– Όταν συνειδητοποιείς ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του το περνάει «εντός».
– Όταν κοινοποιεί προσωπικές στιγμές ή πράγματα που αφορούν μόνο εσάς τους δύο, χωρίς τη συγκατάθεσή σου.
– Όταν, ακόμη κι όταν είστε οι δυο σας, τσεκάρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ενημερώσεις του.
– Όταν τα friend requests, κυρίως από γυναικείο πληθυσμό με… υπερβολικές profile pictures, πολλαπλασιάζονται.
– Όταν το «κουβεντολόι» κοντεύει να ανατινάξει το inbox.
– Όταν αλλάζει κωδικό ασφαλείας για τον υπολογιστή του σπιτιού (!).
– Όταν τα tags σού δείχνουν δραστηριότητα που αγνοούσες με άτομα που επίσης αγνοούσες.
– Όταν βιάζεται να «αφαιρέσει» από τον τοίχο του μηνύματα και φωτογραφίες φίλων, πριν προλάβεις να τα δεις.
– Όταν η αρχική σελίδα του άλλα δείχνει σ’ εσένα, αλλά στην… αδελφή του και άλλα στον κολλητό του, λόγω των ρυθμίσεων για το «ποιος» θα βλέπει τι.
– Όταν το Foursquare σε ενημερώνει για σημεία που βρέθηκε, ενώ υποτίθεται ότι ήταν αλλού (στη δουλειά, ας πούμε…).
– Όταν τα μισά απ’ όσα γράφει δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πραγματικά πιστεύει ή κάνει. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στα social media επιχειρεί να «περάσει» προς τα έξω ένα «προφίλ» ψευδές αναφορικά με τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις, τη δουλειά, προκειμένου να «συγκινήσει» κόσμο που τον ενδιαφέρει. Και όχι, αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.
– Σε κάθε περίπτωση, θεώρησε κέρδος (σου) το ότι με όσα (λέμε τώρα) προφίλ κι αν κυκλοφορεί, υπάρχει στο Διαδίκτυο μία διαφάνεια που αργά ή γρήγορα θα τον «καρφώσει».
Γενικές… οδηγίες για να μη χρειαστεί να μετανιώσεις ποτέ!
– Δεν χρειάζεται να αλλάξεις το status σχέσης στο Facebook με το που τον γνώρισες. Αν ρωτάς, δεν χρειάζεται να το αλλάξεις καθόλου. Αν, ωστόσο, θέλεις να το κάνεις, άσε να περάσει λίγος καιρός για να μη χρειαστεί να… μετανιώσεις για την (όποια) αλλαγή.
– Σκέψου δύο φορές πριν «σηκώσεις» οποιαδήποτε φωτογραφία μαζί του και μόνο αν είσαι σίγουρη ότι έχετε μία σχέση σε γερές –και κυρίως όχι διαδικτυακές– βάσεις. Να θυμάσαι ότι αυτή η φωτογραφία θα υπάρχει στο χρονολόγιό σου, ακόμη κι αν η σχέση δεν έχει αίσια έκβαση και δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο από το να «ξυρίζεις» απομεινάρια σχέσης στο Διαδίκτυο, δίνοντας τροφή για σχόλια σε κοινούς φίλους και γνωστούς.
– Σε γενικές γραμμές, σκέψου ότι αυτό είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας –όπως τόσα άλλα– και όχι ο «κολλητός», ο ψυχολόγος σου, ο εξομολογητής σου. Τα μυστικά σου, τα ξεσπάσματά σου, τις απορίες και τις απόψεις σου καλό είναι να τις κρατάς για τον κύκλο των ανθρώπων που γνωρίζουν ποια πραγματικά είσαι. Η υπερδραστηριότητα δημοσιεύσεων μοιραία ανοίγει την πόρτα για διαλόγους, εξηγήσεις και σχόλια, που ίσως και να μην επέτρεπες στην πραγματική ζωή.
– Για να κρατηθείς μακριά απ’ όλα τα διαδικτυακά λάθη, θα σκέφτεσαι ότι το Facebook είναι σαν μία ακόμη πόρτα που οδηγεί στο σπίτι, για να μην πούμε στο δωμάτιο ή στην ψυχή σου. Δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση εκεί ο καθένας. Η προσωπική μας ζωή είναι για μας και μόνο για μας.
Αν η σχέση ξεκίνησε από τα social media…
Ασχέτως που πολλοί ντρέπονται να ομολογήσουν ότι γνώρισαν το ταίρι τους μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σ’ αυτόν το νέο τρόπο γνωριμιών.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένας ασφαλής τρόπος, γιατί το ζευγάρι πρώτα επικοινωνεί γραπτά, οπότε νιώθει άνεση να γράψει πράγματα που δύσκολα θα έλεγε στο πρώτο (ή στο δεύτερο) ραντεβού.
Άλλοι λένε ότι είναι σχέσεις χωρίς διάρκεια, καθώς απουσιάζει το στοιχείο της έκπληξης, της face to face γνωριμίας, της πρώτης ματιάς και κυρίως της ειλικρίνειας, αφού πολλοί –όπως λέγαμε και πιο πάνω– «πουλάνε» μία… σαφώς βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού τους, παραλείποντας να αναφέρουν σημαντικές λεπτομέρειες (όπως ένα γάμο ή ένα παιδί).
Εσύ εκείνο που οφείλεις να γνωρίζεις, αν είσαι «κοντά» σε μία τέτοια σχέση ή μόλις μπήκες σε αυτήν, είναι ότι και για αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ό,τι και για εκείνες που ξεκίνησαν με μία ματιά στο δρόμο, στο γραφείο, σε μια παρέα φίλων.
Απλώς, είσαι λίγο πιο alert, λίγο πιο επιφυλακτική στα όσα λέγονται και πάντα με τον «αισθητήρα ψεύδους» σε σχετική εγρήγορση.
Το ξέρεις ότι ζούμε σε πιο ευφυείς εποχές, πιο εξελιγμένες τεχνολογικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το… hi-tech στην επικοινωνία κατάφερε να μας κάνει… αγγέλους και να «εξαφανίσει» το ψέμα και τις διπρόσωπες συμπεριφορές από τη ζωή μας.
Όσο, λοιπόν, θα μπορούμε να φτιάχνουμε διπλά και τριπλά προφίλ στα social media, τόσο εσύ θα πρέπει να ξέρεις να ελίσσεσαι και να προφυλάσσεις την καρδιά σου.
Διαβάστε ακόμη στο youweekly.gr:
sxeseis
Tags: Facebook