Ένας χωρισμός σε μια σχέση ή η ερωτική απόρριψη γιατί υπάρχει αγάπη μόνο από τη μία πλευρά, είναι δύο σκληρές καταστάσεις που έχει βιώσει κάθε άνθρωπος, όσο κι αν προσπαθεί να τις αποφύγει.
Ορισμένοι λοιπόν, προχωρούν μπροστά, όμως άλλοι μένουν κολλημένοι στο παρελθόν, παλεύοντας με τα συναισθήματα τους, αφού δεν μπορούν να τα αλλάξουν ή παρακάμψουν για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους.
Το healthline.com συγκέντρωσε τους 10 βασικούς τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να ξεπεράσει ένα χωρισμό ή μια ερωτική απογοήτευση για να προχωρήσει.
Παράλληλα, διευκρινίζει πως όταν η δυσχερής ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο, αρχίζει να βλάπτει τόσο το ίδιο, όσο και τους γύρω του, τότε σημαίνει πως ο «ο κόμπος φτάνει στο χτένι» και χρειάζονται δραστικές δράσεις.
Ακολουθούν οι 10 τρόποι για να ξεπεραστεί μια ερωτική απογοήτευση:
1.Αναγνώριση της πραγματικότητας
Ένα άτομο μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του, όμως δύσκολα αναγνωρίζει την πραγματικότητα, ειδικά όταν είναι αρνητική προς το ίδιο. Οι ειδικοί λοιπόν, προτείνουν σε κάποιον που δέχτηκε ερωτική απογοήτευση, να συνειδητοποιήσει πως μια κοινή συμπόρευση με το «άλλο μισό» δεν θα οδηγήσει πουθενά, αφού υπάρχουν διαφορετικά «θέλω» και «στόχοι».
Αυτό, δεν θα εξαφανίσει τα συναισθήματα που υπάρχουν, όμως είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα.
2.Προσδιορισμός των προσωπικών αναγκών
Κανένας άνθρωπος δεν διαλέγει ποιον ερωτεύεται, μπορεί όμως να δει αν οι ανάγκες που έχει από τη σύναψη ερωτικού δεσμού, ταιριάζουν με τις επιδιώξεις που έχει το άλλο άτομο.
Σε περίπτωση λοιπόν, που όχι μόνο υπάρχουν διαφορετικά «θέλω», αλλά και μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες του κάθε μία πλευράς, είναι πιο εύκολο να υποχωρήσουν τα συναισθήματα.
3.Τι σημαίνει η αγάπη
Ο κάθε άνθρωπος αγαπάει διαφορετικά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως όλοι αντιλαμβάνονται τον έρωτα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, ορισμένοι μπορεί να βλέπουν πιο επιφανειακά τις καταστάσεις, σε αντίθεση με άλλους.
Η συνειδητοποίηση του «τι σημαίνει αγάπη» για τον καθέναν, μπορεί να βοηθήσει αρκετά, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα.
4.Βλέμμα στο μέλλον και ραντεβού με άλλα άτομα
Κοιτάζοντας κάποιος συνέχεια το παρελθόν σε βαθμό προσκόλλησης, το μόνο που καταφέρνει είναι να αναπολεί ευχάριστες στιγμές, αγνοώντας το μέλλον.
Ειδικοί λοιπόν, προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα σε ανάγκες που αφορούν το μέλλον, ενώ κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι τα ραντεβού με άλλους ανθρώπους.
Προσοχή όμως. Ραντεβού με νέους υποψήφιους συντρόφους, δεν σημαίνει τη σύναψη ερωτικού δεσμού ή μια προσπάθεια εκδίκησης του πρώην συντρόφου. Αντιθέτως, χρησιμεύει ως παράδειγμα, ότι υπάρχουν και άλλα άτομα έξω που ενδέχεται να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα θέλω του ατόμου που έχει δεχτεί την ερωτική απογοήτευση.
5.Προτεραιότητα σε άλλες σχέσεις
Η ερωτική απογοήτευση ή ο χωρισμός σπάνια ξεπερνιέται με την γρήγορη σύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης, αφού το δυσαρεστημένο άτομο, συνήθως αναλώνεται σε πράξεις για να καλύψει τα πρόσφατα κενά του.
Έτσι, συστήνεται να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και εμβάθυνση άλλων σχέσεων, όπως οικογενειακών και φιλικών.
6.Προσωπικός χρόνος
Ένα ερωτευμένο άτομο, συνήθως είτε κάνει μικρές αλλαγές στην εμφάνιση του, είτε τεράστιες, ώστε να μοιάζει σε αυτό που θεωρεί ωραίο για το άλλο άτομο. Ταυτόχρονα, αρχίζει να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στον εαυτό του, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του συντρόφου.
Μετά από ένα χωρισμό λοιπόν, καλό είναι κάποιος ή κάποια να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του, είτε αυτό σημαίνει περισσότερο προσωπικό χρόνο, είτε επιμέλεια της εξωτερικής εμφάνισης.
7.Προσωπικός χώρος
Μετά από μια απόρριψη ή χωρισμό, το άτομο που έχει αισθήματα ακόμα, θα πρέπει να μην επικοινωνεί με το «άλλο μισό».
Ασχέτως, αν το άτομο που έδωσε την απόρριψη επιδιώκει ή όχι επαφή, εκείνο που τη δέχτηκε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει, όσο κι αν νιώθει έτοιμο. Ένα sms, μια κλήση ή μια ολιγόλεπτη συζήτηση, μπορεί να «ενεργοποιήσει» τα αισθήματα, τα οποία λανθασμένα θεωρούνται λανθασμένα πως έχουν «τιθασευτεί».
8.Ανάγκη χρόνου
Ο χωρισμός και η απόρριψη χρειάζονται χρόνο για να ξεπεραστούν και δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα.
Το άτομο που βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να έχει δεχτεί την απόρριψη θα πρέπει να περιμένει λίγο καιρό, μέχρι να υποχωρήσουν τα αισθήματα του και να μην ψάχνει με την πρώτη αφορμή, ένα τρόπο για να τα αλλάξει αυτόματα.
9.Αυτοσυμπόνια
Το άτομο που έχει απορριφθεί καλό θα είναι, με βάση τους ειδικούς, να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και να εξασκήσει την αυτοσυμπόνια. Δηλαδή να μοιραστεί με τον εαυτό του, όσα θα έλεγε σε ένα φίλο από τον οποίο θα ζητούσε βοήθεια.
10.Αποδοχή του πόνου
«Πως έγινε αυτό σε εμένα», είναι μια σκέψη που περνάει από το μυαλό του κάθε ανθρώπου που έχει χωρίσει ή δεχτεί ερωτική απογοήτευση, ενώ συνήθως συνοδεύεται από τη σκέψη πως θα πρέπει να σκληρύνει ψυχικά, για να μην πονάει άλλο.
Αυτό όμως, είναι τελείως λάθος με βάση τους ειδικούς, αφού το μόνο που πετυχαίνει είναι το άτομο να βυθιστεί περισσότερο στα συναισθήματα του και να γίνει πιο θλιμμένο στο μέλλον. Έτσι, συστήνεται να γίνει αποδοχή του πόνου και ότι είναι λογικό να αισθάνεται άσχημα.
.