Πώς το ξενύχτι επηρεάζει την ψυχολογία μας

Το να ξαγρυπνάτε συχνά μπορεί να επιφέρει συνέπειες -για να το θέσουμε ωμά- καταστροφικές. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε όσο και το πώς αισθάνεστε, σωματικά και ψυχικά.

Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα και η συμπεριφορά δεν περιορίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά διαχέ-ονται στην καθημερινότητά σας καθώς ανησυχείτε για το αν θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας, έστω κι αν στην πραγματικότητα τα βγάζετε πέρα μια χαρά.
Σωματικά, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι και να είναι πιασμένο το σώμα σας, να είστε μουδιασμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Μπορεί ακόμα να γίνετε αδέξιοι, αφού τα αντανακλαστικά σας επιβραδύνονται και επηρεάζουν τον συγχρονισμό χεριού – ματιού. Μία ερευνητική μελέτη που αναζητούσε τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και τη σωματική .)γεία έδειξε ότι όσοι υπέφεραν από αϋπνίες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση, νεύρολογικές παθήσεις, χρόνιο πόνο και αναπνευστικά, ουρολογικά και πεπτικά προβλήματα. Ωραία, έτσι;
Μπορεί να καταλήξετε να μη σκέφτεστε τίποτα άλλο από τον ύπνο. Θα ανησυχείτε για την τωρινή αλλά και για τη μελλοντική σας απόδοση, κι αυτό θα σας κάνει να προσπαθείτε να προβλέψετε και να ελέγξετε τον ύπνο. Ενδεχόμενο άγχος στη δουλειά σας ή στο σπίτι μπορεί να εξελιχθεί σε φόβο ότι δεν θα κοιμηθείτε, και πολλές φορές είναι ευκολότερο να κάνετε τον ύπνο επίκεντρο της ανησυχίας σας παρά να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τις περίπλοκες καταστάσεις της ζωής. Οι προτεραιότητές σας μπερδεύονται – εσείς προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα αϋπνίας κι όχι το αρχικό ζήτημα και δεν αντιλαμβάνεστε ότι απλώς πιέζετε περισσότερο τον εαυτό σας, παρατείνοντας έτσι και τα δύο προβλήματα. Η μνήμη σας θα εξασθενήσει αφού δεν θα έχει επεξεργασμένες πληροφορίες από τη νύχτα και οι σκέψεις σας μπορεί να μπερδευτούν αφού θα αφαιρείστε συχνά.
Συναισθηματικά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει μελαγχολία. Να νιώθετε απογοητευμένοι, φοβισμένοι, μόνοι και να αρχίσετε να αναρωτιέστε αν τα πράγματα θα βελτιωθούν ποτέ. Ίσως να γίνετε ευέξαπτοι και κακόκεφοι, να αισθάνεστε άγχος για το πώς σας επηρεάζει όλο αυτό και τι μπορείτε να κάνετε.
Τέλος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας. Ενδέχεται να αρχίσετε να λείπετε από τη δουλειά σας και από διάφορα κοινωνικά γεγονότα, αφού θα νιώθετε ότι δεν μπορείτε vc ιντεπεξέλθετε σε αυτά.Έτσι θα επηρεαστούν η οικογένειά σας, οι φίλοι η σύντροφός σας, καθώς και η εργασία σας.Ίσως αρχίσετε να αλλάζετε τις συνήθειές σας παίρνοντας έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα ή αποφεύγοντας να πέσετε στο κρεβάτι μέχρι πολύ αργά το βράδυ – αλλά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να συντηρήσετε την αϋπνία σας ή ακόμα αι να την επιδεινώσετε.
Όταν είστε σε αυτή την κατάσταση, το βιολογικό σας ρολόι δεν λειτουργεί σωστά, ενώ σας απασχολούν τόσο πολύ το θέμα «ύπνος» και οι συνέπειες από την έλλειψή του, ώστε έχετε καταστρέψει τη φυσική, αυτόματη διεργασία που υπάρχει πίσω από όλο αυτό. Όσο περισσότερο θέλετε να κοιμηθείτε τόσο πιο πολύ θα απομακρύνεται ο ύπνος.
Απόσπασμα από το Μικρό Βιβλίο του Καλού ύπνου. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

boro.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: