Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Πώς χειρίζονται οι φίλες σου τους πρώην τους; Η μία τον έκοψε μαχαίρι και δεν πατάει στα μέρη που ξέρει ότι βγαίνει, η άλλη όταν τον πετυχαίνει έξω κάνει ότι δεν τον βλέπει, η άλλη του συμπεριφέρεται όπως στους κολλητούς της λες και δεν ήταν ποτέ μαζί, ενώ η άλλη τον βρίζει σε κάθε ευκαιρία. Έχεις και μία που μέρα παρά μέρα εξακολουθεί να κοιμάται σπίτι του, αλλά «δεν σημαίνει τίποτα».
Ποιος είναι τέλος πάντων ο σωστός τρόπος να φέρεται κανείς στον πρώην; Μία βασισμένη στις προσωπικές μας εμπειρίες (και ταυτόχρονα άκρως στερεοτυπική) ανάλυση των συμπεριφορών των γυναικών στους πρώην τους, ανάλογα φυσικά με τις συνθήκες χωρισμού.
Περίπτωση Α: σε χώρισε εκείνος και σου ‘κανε την καρδιά κομφετί
Πώς συμπεριφέρεσαι: Από την πρώτη εβδομάδα τον διαγράφεις από όλα σου τα social, γιατί θέλεις να το παίξεις υπεράνω, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως συνεχίζεις να τον τσεκάρεις σε 3 διαφορετικά social media, 4 φορές την ημέρα για να δεις με ποιους βγήκε, αν βρήκε άλλη, ποιο τραγούδι πόσταρε και τι ώρα πήγε για ύπνο. Όταν τον πετυχαίνεις έξω, το παίζεις «περνάω φανταστικά» και βγάζεις συνέχεια φωτογραφίες με τις φίλες σου, τις οποίες φροντίζεις με κάποιον τρόπο («Κάνε με tag!») εκείνος να δει την επομένη. Πιστεύοντας ότι και εκείνος παρακολουθεί τι κάνεις, κάνεις συνέχεια status updates του υποδηλώνουν α) ότι τον θεωρείς μεγάλο καθίκι β) ότι σου λείπει ή γ) ότι όταν καταλάβει τι έχασε θα είναι πια αργά… (μαζί με τις τελίτσες). Αργά τη νύχτα ποστάρεις τραγούδια που κάποτε σήμαιναν κάτι για εσάς, με την ελπίδα ότι θα το δει και θα σε πάρει τηλέφωνο. Στα γενέθλιά του, δεν τον παίρνεις όλη μέρα, ζητάς από τις φίλες σου να βγείτε να τα πιείτε και όταν είσαι πλέον τύφλα του στέλνεις «είμαι κάτω από το σπίτι σου, θέλω να σου πω χρόνια πολλά». Δεν απαντάει ποτέ.
Πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρεσαι: Όλο και κάπου θα το ‘χεις διαβάσει, δεν μπορεί! Πως ο έχει πέντε στάδια -άρνηση, θυμός, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση, αποδοχή- και αν δεν τα περάσεις δεν θα ξεκολλήσεις ποτέ. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις το κινητό σου στην κολλητή σου και να της πεις να στο ξαναδώσει όταν θα τα έχεις περάσει και τα πέντε. Στα γενέθλιά του, ό,τι και να κάνεις, δύσκολο θα σου είναι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να το κάνεις νηφάλια. Όσο για την αγωνία σου να πιστέψει εκείνος πως περνάς φανταστικά, χμ, μπορεί να νομίσει ότι όντως είσαι μια χαρά και να πάει παρακάτω μια ώρα αρχύτερα και μάλιστα χωρίς τύψεις. Oops.
Περίπτωση Β: τον χώρισες εσύ και ακόμα δεν έχει συνέλθει
Πώς συμπεριφέρεσαι: Μετά από μία μέρα, παίρνεις να δεις πώς είναι. Συνεχίζεις να του κάνεις like σε όλες τις φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram. Κάθε φορά που βλέπεις κάτι που σου τον θυμίζει, του στέλνεις μήνυμα, που κλείνει πάντα με τη φράση «ελπίζω να είσαι καλά». Όταν τον βλέπεις έξω, του χαμογελάς, τον αγκαλιάζεις και τον κοιτάζεις με ύφος «σε σκέφτομαι και θέλω να είσαι καλά». Συνεχίζεις να κάνεις πάρα πολλή παρέα με τους φίλους και τις φίλες του. Στα γενέθλιά του τον παίρνεις τηλέφωνο και του μιλάς σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ρωτάς να μάθεις τα νέα του και του λες τα δικά σου. Μετά λες κάτι αστείο κι εκείνος λύνεται στα γέλια. Το βράδυ βγαίνει, πίνει, μεθάει και στις 3 τα ξημερώματα σου χτυπάει τα κουδούνια.
Πώς θα ‘πρεπε να συμπεριφέρεσαι: Άσ’τον τον άνθρωπο στην ησυχία του. Ναι, τον νοιάζεσαι, τον σκέφτεσαι, θέλεις να είναι καλά, θέλεις να του δείξεις ότι δεν είσαι αναίσθητη, αλλά κι εκείνος πρέπει κάπως να πάψει να σε σκέφτεται. Τουλάχιστον άσε να περάσει λίγος καιρός μέχρι να τον πάρεις τηλέφωνο και όταν το κάνεις, δε χρειάζεται να έχεις αυτό το συμπονετικό ύφος. Καλύτερα να είσαι η ψυχρή βασίλισσα των πάγων και να τον βοηθήσεις μ’αυτόν τον τρόπο να σε βγάλει από τη ζωή του, παρά να του υπενθυμίζεις συνέχεια ότι είσαι εκεί αλλά δεν σε έχει. Και πάρε το απόφαση: όχι, δεν μπορείτε να γίνετε φίλοι.
Περίπτωση Γ: χωρίσατε με καβγά και είστε στα μαχαίρια
Πώς συμπεριφέρεσαι: Μιλάς με τα χειρότερα για εκείνον. Στην αδερφή σου, στη μάνα σου, στις φίλες σου, στους φίλους σου, στους φίλους του, στην αδελφή του. Ποστάρεις θυμωμένα τραγούδια και είσαι συνεχώς έξαλλη. Το λες σε όλους: «Είμαι έ ξ α λ λ η.» Τον παρακολουθείς online και μέσα σου κάνεις αρνητικά, κατινίστικα σχόλια σε ό,τι γράφει. Όταν παίρνεις τα πράγματά σου από το σπίτι του, το κάνεις σαν πραγματική drama queen, θεατρικά και ξεστομίζοντας κατηγορίες καθ’όλη τη διάρκεια. Φυσικά στήνεις άλλον έναν επικό καβγά πριν φύγεις. Κάποια μέρα, που τον πετυχαίνεις έξω, φροντίζεις να καθίσετε με τις φίλες σου ακριβώς απέναντι και όποτε η μουσική χαμηλώνει φροντίζεις να ακουστεί η φράση «–τον μαλάκα.» Όταν είσαι μόνη το σπίτι κλαις και τραγουδάς το «και βάααααααφω τις κουρτίνεεεεες στο χρώωωωωωωωμα που μισούσεεεεες».
Πώς θα ‘πρεπε να συμπεριφέρεσαι: (κοίταξέ μας στα μάτια, θα πούμε κάτι σημαντικό) με αξιοπρέπεια.
Περίπτωση Δ: χωρίσατε με κοινή απόφαση, πολιτισμένα
Πώς συμπεριφέρεσαι: Διατυμπανίζεις παντού ότι τώρα είστε φίλοι. Συνεχίζετε να κάνετε σχόλια ο ένας στα post του άλλου στο Facebook σαν να μην τρέχει τίποτα. Έχεις ακόμα πράγματα στο σπίτι του. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα, είσαι υπεράνετη και του πιάνεις κουβέντα για τα γκομενικά του. Στα γενέθλιά του, του ετοιμάζεις πάρτυ έκπληξη με όλους τους κοινούς σας φίλους και αφού σβήσει τα κεράκια, του σκας ένα φιλί στο στόμα και του πετάς ένα σeξουαλικό υποννοούμενο -έτσι, επειδή είστε τόσο κουλ.
Πώς θα ‘πρεπε να συμπεριφέρεσαι: Καλά το πας, αφού έτσι σου βγαίνει, απλά να ξέρεις ότι όλα αυτά κρατάνε μέχρι να βρει άλλη. Γιατί η άλλη θα του κάνει σκηνή για σένα, θα του πει ότι δε θέλει να βλέπεστε και να τηλεφωνιέστε και ότι «όχι, δεν είναι ΟΚ, να μοιράζεστε το σκύλο».
Περίπτωση Ε: χωρίσατε, αλλά βλέπεστε ακόμα on and off
Πώς συμπεριφέρεσαι: Βγαίνεις συνέχεια με τις φίλες σου, φλερτάρεις, γνωρίζεις καινούργιο κόσμο, επιμένεις ότι είσαι έτοιμη να πας παρακάτω, αλλά όποτε σου στείλει χαράματα μήνυμα -λέγε με και booty call- «που γυρνάς;» απαντάς αμέσως και δέχεσαι να βρεθείτε. Τελικά καταλήγετε να κάνετε σeξ πιο συχνά από ό,τι όταν ήσασταν μαζί, παρόλ’αυτά έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι είναι casual και πως ναι, είσαι καλά και πως όχι, δεν σημαίνει τίποτα.
Πώς θα ‘πρεπε να συμπεριφέρεσαι: Κοίτα, είναι προφανές ότι δουλεύεις όλον τον κόσμο (και πάνω απ’όλα τον εαυτό σου). Κάτι τέτοια «ελευθερα» συνήθως καταλήγουν σε πανωλεθρία, οπότε όταν τον δεις με άλλη και σου πει «δεν καταλαβαίνω γιατί τα πήρες, αφού δεν είμαστε πια μαζί», μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε.
sxeseis
Tags: χωρισμός