Πότε «ανοίγει» το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και τι πρέπει να δηλώνεται

Την πρώτη Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή για πρώτη φορά του ηλεκτρονικού Πόθεν Έσχες στη διεύθυνση www.pothen.gr από τις ειδικές κατηγορίες των υπόχρεων που ορίζει ο νόμος.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Πόθεν ΄Εσχες θα διαρκέσει ως και την 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ή την υποβάλουν με ανακριβή στοιχεία. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση για την προσαρμογή της όλης διαδικασίας στην τήρηση των ζητημάτων ασφαλείας που έθεσε η πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η υποβολή ηλεκτρονικού Πόθεν ΄Εσχες εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από 120.000 υπόχρεους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κατηγορίες των πολιτικών προσώπων, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαστικούς Λειτουργούς αλλά και ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία ήδη έχει εκδοθεί, προβλέπει τη δήλωση, για πρώτη φορά φέτος και των μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, ή μετάλλων με αξία άνω των 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Σε ότι αφορά τις ποινές ο ισχύον νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα έως τετρακόσια ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος. Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα αρμόδια για την επιβολή όργανα, την διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

2. Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

3. Ο υπαίτιος της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.

4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: