Πότε επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών

Κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Αυτό διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και στενοί του συνεργάτες. Επί τάπητος βρέθηκε το ζήτημα της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως είναι εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό έχει περιγραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η εκτίμηση είναι ότι το αφορολόγητο δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 ευρώ και ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Η κυβέρνηση παράλληλα, θεωρεί ότι πλέον, η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι σαφής.

Στο μεταξύ, το ίδιο το ΔΝΤ, σε ανακοίνωσή του, διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει:

«Η αποστολή ήταν παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

» Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα.

» Οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, χαιρέτισαν χθες την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει με τη μαζική εισροή προσφύγων στη χώρα.

Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι ένα από τα σημεία που συζητούνται ακόμη, αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ένας τομέας «ιδιαίτερα δύσκολος πολιτικά» αλλά διαβεβαίωσε ότι όλες οι πλευρές «αναζητούν έναν τρόπο» ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι.

«Μέχρι τώρα έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη, την οποία θα πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε», είπε από την πλευρά του ο Σαπέν, με την ευκαιρία της παρουσίασης, στο Βερολίνο, του βιβλίου των δύο υπουργών που στα γαλλικά τιτλοφορείται «Ποτέ χωρίς την Ευρώπη».

«Το να διαχειρίζεται κανείς ταυτόχρονα το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα μέσα που απαιτούνται για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι περίπλοκο, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που θα αντεπεξέρχονταν σε κάτι τέτοιο», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός ζητώντας «λίγη κατανόηση για την κατάσταση» στην Ελλάδα.

Πότε επιστρέφουν οι θεσμοί

Η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν την ίδια ημέρα από την Αθήνα, για να επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.

Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα, τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει: «Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: